Tre Kronor vann enkelt över Norge – som är ute ur VM

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

TAMMERFORS. William Nylander briljerade direkt i VM-debuten.

NHL-stjärnan gjorde ett mål och två assist när Tre Kronor besegrade Norge med 7-1 och skickade ut grannlandet ur turneringen.

Tre Kronor såg ut att få en drömstart redan efter tre minuter. När det blev kalabalik framför Norges mål tog Nils Åman pucken köksvägen och tryckte in den i mål.

Men efter videogranskning drömdes ledningsmålet bort, eftersom Oskar Lang blockerat den norska målvakten i målgården.

Toronto-stjärnan William Nylander landade i Finland under lördagen och skulle göra avtryck direkt i debuten. I powerplay hittade 26-åringen Jacob Peterson framför kassen som styrde in 1-0 med hjälp av skridskon. 

Nylander nöjde sig inte bara med en framspelning utan fortsatte att producera i andra perioden. I ett nytt numerärt överläge för Sverige pricksköt han in 2-0 i det första krysset.

Totalt fyra mål i den andra perioden

Bara en minut senare utökade Jacob Peterson till 3-0, hans andra mål för kvällen. Och det fortsatte att rassla i det norska målet. Innan andra perioden var över hade Rasmus Asplund gjort 4-0 och Lucas Wallmark tryckt in 5-0.

Norge lyckades reducera i början av den tredje perioden, men kort därefter utökade Max Friberg ledningen till 6-1. 

Ett tag såg det ut som att Norge hade gjort sitt andra mål för kvällen när pucken letade sig förbi mållinjen samtidigt som Magnus Hellberg stod bredvid kassen. 

Tre Kronor-målvakten hade nämligen klivit ut för att ta emot pucken som såg ut att vara på väg ned bakom mål, men som styrdes på en domare och sedan in i nätmaskorna. Efter videogranskning dömdes dock målet bort på grund av att domarna anses vara en död punkt. 

Sveriges målfest fortsatte när William Nylander hittade Rasmus Asplund med en delikat passning i powerplay. Då stod det 7-1 på tavlan, som också blev slutresultatet.

Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch på tisdag mot Lettland.

LÄS MER: Nils Åman förklarar sitt ”förbjuda” val: ”Kanske måste byta nu”

LÄS MER:
Märkliga fenomenet under VM: ”Det verkar helt sjukt”

LÄS MER: Finska spökarenan kan räddas av ikonen

LÄS MER: Hockey-VM 2022 – guide med tv-tider och resultat

TV: Senaste avsnittet av VM-tugg