Tre Kronor besegrade Schweiz i kvartsfinalen Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TTTre Kronor besegrade Schweiz i kvartsfinalen Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT
Tre Kronor besegrade Schweiz i kvartsfinalen Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT
Foto: PETR DAVID JOSEKFoto: PETR DAVID JOSEK
 Foto: PETR DAVID JOSEK
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TTFoto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT
 Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT

"Större för dem att få möta Sverige..."

Publicerad

PARIS/STOCKHOLM. Tre Kronor är klara för semifinal.

Superduon William Nylander och Nicklas Bäckström klev återigen fram i 3-1 segern.

Där kommer man att ställas mot Finland - som överraskande slog ut succélaget USA i sin kvart.

– Det är nog egentligen större för dem att få möta Sverige. Det är mycket "Ruotsi Ruotsi" och sånt där. Det ska bli skitkul att möta Finland i semifinalen, säger John Klingberg.

Tre Kronor hamnade trea i sin grupp - Schweiz tvåa i sin.

Inför kvällens kvartsfinalmöte låg dock allt favorittryck ändå på det kraftigt NHL-förstärkta svenska lag som Rikard Grönborg fått ihop i sitt första världsmästerskap som förbundskapten.

En kvartsfinal där Tre Kronor kom att slå tillbaka Schweiz med 3-1, efter fortsatt leverans från stjärnduon Nicklas Bäckström och William Nylander, som på tre matcher tillsammans noterats för tio poäng. 

I kväll gjorde de varsitt mål - och sköt Tre Kronor till en drömsemifinal...

Är du förvånad över att det blir Finland i semin?

– Faktiskt inte. De har blivit sågade så mycket i den här turneringen, men man vet att de killarna har mycket stolthet i sig och de har en hockeykultur som gör att de nästan vill vara underdogs. Det passar dem jättebra. Det kommer bli en tuff uppgift igen, säger Rikard Grönborg och fortsätter:

– De kommer spela disciplinerat, backa hem när de inte får chansen och hugga. Vi måste hitta sätt att lösa det. 

Festkväll i Köln

På lördag 19:15 ställs Tre Kronor mot Finland, och få landskamper i ishockeyvärlden är hetare än när dessa två lag möts. Nationerna har haft flera klassiska möten, och på lördag kan vi få se ännu en då det är dukat för en riktig festkväll i tyska Köln - som Tre Kronor återvänder till efter den korta sejouren i franska Paris.

– Det är nog egentligen större för dem att få möta Sverige. Det är mycket "Ruotsi Ruotsi" och sånt där. Det ska bli skitkul att möta Finland i semifinalen, säger John Klingberg.

Victor Hedman höll inte inne på känslorna över att få möta Finland i semifinalen.

– Det är ju bland det roligaste du kan uppleva som hockeyspelare, att representera Tre Kronor och möta Finland i en semifinal. Det enda som kan slå det är väl om vi möttes i en final. Vi är så klartotroligt taggade inför den och ser framemot en riktigt tät match. Det kommer vara ett lag som backar hem, vi kommer vara taggade till tårna.

Hur gärna vill du slå dem?

– Det är som alla andra svenskar. Vi vill alltid slå dem och de vill alltid slå oss. Sen möter jag en av mina närmsta kompisar i Filippula och det är alltid speciellt, det gäller att vi ser upp när han är ute på isen. 

Hedmans backkollega i landslaget, och i Tampa Bay Lightning, menar att matchen är ett slag om Norden.

– Jo så är det väl alltid. Det är alltid ett slag om norr där, man vill visa vilka som är bäst i norra Europa.

Nicklas Bäckström:

– Lite derbykänsla, så det ska bli kul. Jag ser fram emot det

Hur tar ni Finland?

– Vi ska göra fler mål än dem. Ett tråkigt svar, säger Nicklas Bäckström.

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag