Tre Kronor riskerar mardrömsmotstånd

Tre Kronor firar William Nylanders 1-0-mål.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

TAMMERFORS. Tre Kronor besegrade Lettland och har chans att bli gruppetta.

Trots det kan mardrömsmotståndet Kanada vänta i kvartsfinal.

– Blir det de är vi redo, säger Rasmus Dahlin.

Efter fem segrar och en övertidsförlust var det dags för Tre Kronors sista gruppspelsmatch i VM. På andra sidan isen stod Lettland, som var tvunget att vinna för att hålla drömmen om kvartsfinal levande.

För Sveriges del handlade matchen om att sätta press på Finland. Vid seger skulle Tre Kronor ta sig upp som ny gruppledare och tvinga finländarna att vinna sin avslutade match mot Tjeckien. 

Första perioden var en rätt sömnlös tillställning. Tre Kronor hade flest skott, men Lettland bästa läget när de kom i en kontring två mot en.

William Nylander spräckte nollan

Matchens första mål kom i stället i andra perioden, föra förvånande från William Nylanders klubba. Toronto-stjärnan fick gott om tid att sikta in sig under Sveriges första powerplay och satte 1-0 i nät. 

Det var 26-åringens andra mål i detta VM, på lika många matcher.

– Viktigt att få ett mål i powerplay. Vårt spel fem mot fem har varit lite för dåligt, säger Nylander i Viaplay.

Matchen slutade också 1-0.

Målvakten Linus Ullmark var nöjd efteråt:

– Det är lite jetlag hit och dit men jag känner att det gått hyfsat bra sedan jag kom hit, säger han efter målvaktsnollan.

Riskerar mardrömsmotstånd i kvarten 

Nu får Tre Kronor vänta in de avslutande matcherna för att se om de blir etta eller tvåa i gruppen, och vilket motstånd som väntar i torsdagens kvartsfinal.

Faktum är att Sverige riskerar få mardrömsmotstånd. Efter gårdagens chockförlust mot Danmark ser Kanada ut att sluta trea eller fyra i sin grupp. Ettan i Sveriges grupp möter fyran i Kanadas grupp. Tvåan ställs mot trean.

– Det vore ett jättetufft motstånd naturligtvis, men vi väljer inte motståndare och får ta oss an det lag som står det. Så här långt har vi spelat bra men nu nollställs allt igen, och det är en match det handlar om där vi måste vara påtända, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Hoppas du att Slovakien vinner då i kväll?

– Jag tänker inte så, det kommer att stå ett lag där oavsett och vi kommer göra allt för att vinna den matchen.

Rasmus Dahlin: ”Vi är redo”

Rasmus Dahlin skräms inte av Kanada.

– Kanada är ett bra lag men det kvittar egentligen vilka vi möter. Vi måste vinna över alla för att få guld. Så blir det de är vi redo, säger han.

Hur viktigt är det att få vara kvar i Tammerfors?

– Det är absolut viktigt, samma hotell, samma omklädningsrum och allt vad det är. Du är van vid allting och behöver inte justera något. Det betyder mycket.

Vilka Tre Kronor får i kvartsfinal avgörs i kväll. De sista gruppspelsmatcherna startar 19.20 svensk tid.

TV: Senaste avsnittet av VM-tugg