Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre Kronor klara för final igen - krossade Finland

Foto: HUEBNER/BLATTERSPIEL
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT

Förbannelsen är bruten.

Efter tre raka mästerskap utan att ha kvalificerat sig för final är Tre Kronor nu där.

Där ställs man mot Kanada - som vunnit de fyra senaste stora mästerskapen. 

–  Det är aldrig fel att spela en final mot Kanada, otroligt skickligt lag men det är vi också, säger Nicklas Bäckström i C More.

2013 vann Tre Kronor VM-guld på hemmaplan - ett guld som firades i Kungsträdgården.

Nu är man bara en match ifrån att hamna där, i Kungsträdgården, igen. 

Det efter att ha besegrat Finland i kvällens semifinal med 4-1 efter ny show av den blågula superduon Nicklas Bäckström och William Nylander, som gjort 14 poäng på fyra matcher tillsammans.

Oscar Lindberg är succéduons tredjelänk, och han trivs väldigt bra i sin kedjemiljö.

– Den ena är topp-fyra i poängligan i NHL, och den andra är en av ligans bästa rookies. Det är två riktigt bra spelare, men samtidigt två ödmjuka killar som är lätta att snacka med på bänken och hitta kemi med, säger han och fortsätter:

– Det är klart det är kul. Vi har mycket puck och vi vinner igen mycket lösa puckar i dag. Det är kul att spela med dem.

2013 fanns Oscar Lindberg med i VM-truppen, när man vann på hemmaplan. Nu spelar han sin andra VM-final på lika många mästerskap - och ser framemot morgondagen.

– Jag tycker vi i dag spelar vår bästa match hittills, och i morgon måste vi snäppa upp ännu ett snäpp. Det blir en utmaning. 

LÄS MER: Nylander och Bäckis bjöd på ny VM-show

Lundqvist efter matchen: "Rättvist"

Efter en period var det oavgjort, 1-1. Men i den andra och tredje perioden visade Tre Kronor att man var ett par nummer för stora Finland, och körde under långa stunder över grannlandet - som skälldes ut av sin förbundskapten inför den tredje perioden.

En tredje period där Tre Kronor höll ifrån, och till slut fick fira finalavancemanget.

– Vi kommer behöva göra vår bästa match sist. Vi måste spela bättre än i dag, Kanada kommer vara mycket aggressivare. Det gäller att göra allt rätt. Få ned puckarna djupt är viktigast mot dem, säger Joel Lundqvist.

Lagkapten Joel Lundqvist var nöjd med matchen, och hur Tre Kronor tacklade nervositeten. 

– Vi får lite längre anfall i andra perioden och nöter ner dem. Vi tar över rättvist och vinner välförtjänt.

Kan bryta Kanadas monstersvit

I finalen kommer Tre Kronor att ställas mot Kanada.

Ishockeynationen som vunnit två raka världsmästerskap, det senaste olympiska spelet samt World Cup - nu har Tre Kronor chansen att bryta den monstersviten, när pucken i morgon släpps 20:45 i Lanxess arena, Köln.

– Perfekt. Vi är underdogs. Det är aldrig fel att spela en final mot Kanada, otroligt skickligt lag men det är vi också, säger Nicklas Bäckström.