Tre Kronor gjorde mål - på det första skottet

Publicerad

Det tog inte mer än några minuter.

Sedan var mardrömsstarten och 0-1 ett faktum för Tre Kronor.

Men i Tre Kronors första skott på mål kvitterade man – nio minuter in i matchen.

– En virvlande start från Schweiz, säger TV4-experten Leif Boork.

Fem minuter räckte för Schweiz. Men ett skott räckte för Tre Kronor och Erik Gustafsson.

Nio minuter in i matchen hade nämligen Tre Kronor kvitterat i VM-finalen – efter att ha gjort mål på sitt första skott på mål, vid ställning 8-0 i skott – genom Philadelphia-backen Erik Gustafsson.

– Riktigt skönt. Henrik Tallinder kom upp och spelade ut den till Joel Lundqvist och sen sköt Fredrik Pettersson och jag tänkte bara på att gå på returen, säger Erik Gustafsson i TV4.

Tolv minuter in i matchen hade Tre Kronor skjutit ett skott – samtidigt hade Schweiz skjutit nio. Och på Tre Kronors andra skott gjorde man också 2-1 – genom Henrik Sedin i powerplay.

Jobbig start

Men Schweiz inledde VM-finalen på bästa möjliga sätt.

Efter mindre än fem minuter hade man inte bara haft flera bra chanser – man hade också fått hål på Jhonas Enroth.

Och det var backstjärnan Roman Josi som var 1-0-skytt.

– Det är ju VM-final, så det är mycket nerver. Schweizarna kom ut hårt. Men vi spelade upp oss eftersom perioden gick, säger Erik Gustafsson.

Josi gjorde sitt fjärde mål på turneringen och är med sina nio poäng bäste back, poängmässigt, under VM.

Tveksamt mål

Men målet var tveksamt. Matthias Bieber hade nämligen parkerat i målområdet.

– Jag såg att Enroth reagerade på att det var spelare i målområdet. Och att han blev störd precis i skottögonblicket. Det är snudd på att han stör Enroth, men jag tycker att det är korrekt ändå, säger Boork.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag