Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tommy Boustedt: "Då ska man fan låsas in"

Lena Sundqvist.
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
Linnéa Claeson.
Foto: TV4.
Niklas Boustedt.
Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Hockeykommentatorn Lena Sundqvist har bombats med hat och hån - men hon får fullt stöd från det svenska hockeylandslaget.

- Lena är jätteduktig och svensk hockey behöver fler kvinnor - på alla nivåer, säger landslagschefen Tommy Boustedt,

- Lena har kommit in och tagit för sig enormt i en mansdominerad värld och gjort det jättebra, säger Färjestads lagkapten Magnus Nygren.

Tv-kommentatorn Lena Sundqvist har verkligen tagit fajten mot alla som hatar och hånar i sociala medier och häromdagen delade hon via twitter dumheter som tyvärr är vardag för henne och många andra kvinnor som jobbar med sportjournalistik.

Som bland annat en man som skrev: "Nu har ni tagit kvoteringen ett steg för långt. Räckte gott och väl med en söt tjejt för intervjuer. En ful som kommentator? Nej."

Skickade vidare penisbild till hela familjen

Och påhopp kan vara ännu värre än så här.

Det har handbollspelaren Linnéa Claeson visat med sitt konto ”Assholesonline” på Instagram, där de som trakasserar henne hängs ut.

För tidingen NWT har hon berättat.

- Trakasserierna har eskalerat sedan jag blev elitspelare. Efter SM-finalerna fick jag mellan tjugo och trettio meddelanden på Facebook, med raggförslag, sexinviter, penisbilder och kommentarer om min kropp.

Hon bemöter dårarna med humor och det är häpnadsväckande hur stötta män kan bli över mothugg, trots att de själva vräkt ur sig att någon är en "slampa" eller ett "luder".

Mest effektivt var nog när nog när Linnea svarade en man som skrivit en lång rad meddelanden i stil med: "När blev du knullad av en riktig man senast".

Linnea skrev:

"Hej! Jo, jag har läst och sett. Jag har dessutom skickat en kopia på den här konversationen (inklusive din inte så imponerande penisbild) till din mamma, din flickvän, din syster och vad som enligt Facebook verkar vara din bästa tjejkompis".

Då svarade mannen med att anklaga Linnea för att förstöra hela hans liv.
Boustedt: "En tjej måste bevisa så mycket mer"

Tommy Boustedt blir upprörd när han pratar om det här.

- Om någon i min personal på förbundet hade skrivit något sådant här hade jag direkt kollat med facket om det gick att sparka honom. Om någon jag kände hade skrivit på det här sättet hade jag sagt upp bekantskapen direkt. Vad är det för människor som håller på så här? Uttrycker man sig så här, då ska man fan låsas in, då har man passerat gränsen för yttrandefrihet med flera mil.

Tommy Boustedt vill ha fler kvinnor inom hockeyn.

- Vi har många tjejer i ungdomsleden och vi vill ha in fler, inte att de ska bli skrämda iväg. För ska detta vara priset att betala? Och Lena Sundqvist förtjänar bara beröm. En kvinna i sport-tv måste göra mycket mer än en man. Tyvärr är det så. En kille kan ha spelat i landslaget eller i NHL och så kommer han bara in direkt i tv. En tjej måste bevisa så mycket mer att hon duger och Lena är verkligen jätteduktig på sitt jobb.

Nygren: "För jävligt med all skit de får"

Magnus Nygren är bekant med både Lena och Linnea, som spelat handboll för Hellton i Karlstad,

- Det är för jävligt med all skit de får. Men tyvärr är jag inte förvånad. Finns det några gränser överhuvudtaget i samhället? Och de här båda är offentliga personer och vi vet om vad som drabbat dem. Hur många finns det inte som är vanliga personer och får liknande skit?

Nygren själv är aktiv på sociala medier, bland annat på twitter, och får själv höra att han är en sopa och en bög och värdelös och allt vad det kan vara...

- Å andra sidan har jag nog vunnit respekt som bitit ifrån. Och det måste vi alla göra Vi kan inte backa från alla dumheter. Vi måste fronta det, vi måste ta diskussionen, säger Magnus.