Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrorist kapade Sannes identitet

Sanne Andersson.
Foto: INSTAGRAM
Jacob Josefson och Sanne Andersson.
Foto: INSTAGRAM
Jacob Josefson i Tre Kronor-tröjan.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT

Svenske NHL-stjärnan Jacob Josefsons flickvän Sanne Andersson har råkat ut för identitetsstöld.

En nordirländsk terrorist använde sig av bilder på fotomodellen och modedesignern för att få anhängare – vilket slutade med att Andersson togs in på förhör av Säpo. 

– Det är sjukt obehagligt alltihop, säger Andersson. 

– Det är riktigt konstigt, fyller Josefson i. 

I maj 2013 slängde Christine Connor två rörbomber på en polisbil som ryckt ut i norra Belfast. Ingen skadades allvarligt i bombdådet, men Connor greps för mordförsök. Senare kom polisen att stämpla 31-åringen, som på egen hand startat och drivit våldsorganisationen United Struggle, som terrorist. 

För att rekrytera fler till United Struggle använde sig Connor av en falsk identitet på nätet. Hon tog bilder från den svenska modellen Sanne Anderssons blogg och hittade på ett fiktivt namn. Så lyckades hon rekrytera sin medhjälpare, Stuart Downes, som tog sitt liv året efter bombdådet. 

"Trodde att det var fejk"

Sanne Andersson, som är förlovad med svenske NHL-spelaren och Tre Kronor-profilen Jacob Josefson, fick nys om identitetsstölden när Säpo ringde upp henne. 

– Jag trodde att det var fejk, att det var någon som lurades, säger Andersson. 

– Jag fick veta att en kvinna på Nordirland hade använt min identitet och begått grova brott. Då blev jag såklart orolig och rädd. 

Togs in av Säpo

Säpo kallade därefter in Andersson på förhör. 

– Jag fick kolla på bilder på mig själv och förklara var de togs. Då visste de att jag inte var inblandad, men det var ändå obehagligt att sitta hos Säpo och känna mig skyldig, trots att jag är helt oskyldig, säger Andersson. 

– Säkerhetspolisen visade en bild på kvinnan och frågade om jag kände igen henne, och det gjorde jag absolut inte. Till slut bad jag dem förklara vad det vad som hade hänt och då berättade de allt. Och de var väldigt tydliga med att de bara tog in mig på förhör för att de behövde ha mitt vittnesmål om bilderna. 


LÄS MER: Miljonbeskedet efter Zlatans bråk om lyxvillan


Josefson, som till vardags spelar i New Jersey Devils, har stöttat sin flickvän genom processen.

– Det är bara så skumt alltihop, jag vet inte riktigt vad man ska säga. Men jag antar att det är så här internet funkar, säger han. 

"Det är sjukt obehagligt"

Andersson inser att hon var lätt byte för en identitetstjuv som Connor. 

– Jag har bloggat så länge och har lagt upp så många bilder på mig själv. Det är nackdelen med internet. Jag visar tillräckligt mycket för att folk ska kunna sno min identitet. Min gissning är att hon bara googlat på "blond Swedish girl" och då hittat mig, säger hon. 


LÄS MER: Svenske NHL-veteranen lämnar - för spel i SHL


Enligt Belfast Telegraph har Connor erkänt sig skyldig till sex åtalspunkter, bland andra mordförsök på polis och förberedelse till terrordåd. Den 20 juni ska hon dömas.

– I går ringde Säpo att sa att fallet var officiellt, att jag kunde googla på det och läsa mer. Och då kände jag så igen: Hur är det möjligt? Är det här ett skämt? Det är sjukt obehagligt, men fortfarande väldigt overkligt. Varför jag? Det är hemskt. Fruktansvärt, säger Andersson. 

– Det är så svårt att skydda sig emot. Nu vet hon precis hur jag ser ut. Tur att hon ska åka in i fängelse i flera år.