Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tackar nej till spel i OS med Tre Kronor

Foto: ETHAN MILLER / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DON HEUPEL / AP FR48438 AP

Robin Lehner kommer inte att vara en av målvakterna som konkurrerar om platserna i det svenska OS-laget.

Under måndagsmorgonen bekräftar Vegas Golden Knights-stjärnan att han har tackat nej till att spela med Tre Kronor.

– Jag känner att det är för stor risk för mig personligen att åka och spela OS i Kina med min bipolära hälsa, säger han till SportExpressen.

Enligt förbundskapten Johan Garpenlöv har ingen annan NHL-spelare skickat några liknande signaler som Lehner.

I natt ställdes två av Sveriges största målvaktsstjärnor mot varandra när Vegas Golden Knights mötte Calgary Flames.

Jacob Markström och Robin Lehner har på förhand tippats som de två favoriterna till platsen som förstemålvakt i Tre Kronors OS-lag. 

När Lehner på presskonferensen efter nattens 3-2-seger fick frågan om kampen avslöjade han dock att han tackat nej till att spela i mästerskapet.

– Jag har faktiskt tackat nej att åka till OS. Jag föredrar att ni hör det från mig först, säger han.

Svensken, som tidigare varit öppen med sin kamp mot psykisk ohälsa, berättar när SportExpressen når honom att han tagit beslutet på grund av hälsoskäl.

– Jag har funderat hyfsat länge och försökt få så mycket information som möjligt om hur allt kommer att vara där borta i Kina under OS. Jag har pratat med min familj, min doktor och mitt NHL-lag. Jag skickade in brevet med mitt beslut för tre dagar sedan.

Robin Lehner: ”Inte ofta man får chansen”

Vad vägde över för att du skulle fatta beslutet att avstå från OS-spel med Tre Kronor?

– Jag vill självklart representera mitt land, det är inte ofta man får chansen att vara med i ett OS. Men det känns som det är en liten för stor risk med tanke på hur saker och ting kan hända där om du testar positivt med min bipolaritet. Det känns svårt att ta den risken och det är bara tråkigt att behöva fatta det här beslutet.

Myndigheterna i Kina har sagt att den som testar positivt måste sitta i karantän i tre veckor, har det påverkat ditt beslut?

– Ja, man vet ju inte riktigt hur det kommer att vara. När vi spelade i bubblan i Edmonton under slutspelet 2020 var isoleringen vi hade genomlevt svårast att hantera efteråt, speciellt när man är bipolär som jag är.

Du var given i ett målvaktspar i Tre Kronors OS-lag med Jacob Markström, som du mötte ikväll?

– Jag önskar Tre Kronor all lycka under OS. Markström är en världsmålvakt, så det kommer att gå bra. Jag hoppas Tre Kronor går så långt som möjligt i OS-turneringen, säger Robin Lehner.

Garpenlöv har varit i kontakt med Lehner

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv har varit i kontakt med Lehner om beslutet.

– Jag har pratat med Robin Lehner och tagit del av hans beslut att tacka nej till OS. Vi vet att turneringen kommer att bli tuff eftersom det blir bubbla, och vi respekterar Robins beslut. I slutändan handlar det om spelares hälsa så därför har jag och staben full förståelse för beslutet, säger han.

Garpenlöv blev meddelad på förväg.

– Jag visste om saker innan det här, ja.

Har du fått liknande signaler från andra NHL-spelare?

– Nej. Ingen annan.

Vad får det för betydelse för OS-truppen?

– Han är en bra målvakt naturligtvis och vi blir en kortare på målvaktssidan, men vi har flera duktiga keeprar. Markström går som tåget där borta, Ullmark börjar hitta sitt spel och vi har flera duktiga målvakter i Europa.

OS-turneringen drar igång den nionde februari och Tre Kronors trupp presenteras den 21 januari.

Sedan tidigare är Victor Hedman, Gabriel Landeskog och Mika Zibanejad klara för mästerskapet.