Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s kris - inte råd att sända hela VM

Foto: SIMON ELIASSON
Foto: HUEBNER/BLATTERSPIEL

Kostnaderna för hockey-VM har blivit ett tungt ok för SVT.

Nu har man bekräftat att man kommer att dela på rättigheterna med konkurrenten MTG framöver.

– I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande. 

SVT har tappat tunga sporträttigheter under 2000-talet. Den värsta smällen kom när det stod klart att MTG hade vunnit kampen om OS – en rättighet som därefter gick vidare till en annan stor kommersiell aktör, Discovery Networks Sweden.

När SVT köpte rättigheterna till hockey-VM sågs det som en offensiv från public services sida. Men nu har man tvingats till en kompromiss – av ekonomiska skäl. 

SVT delar på hockey-VM

SVT har gått ut avtal mellan parterna om att dela på VM under perioden 2018 – 2023. SVT och MTG kommer att turas om att sända mästerskapet vartannat år. MTG blir först ut och får köra nästa års VM i sina kanaler. 

 

LÄS MER: "Henkes" vackra hyllning - när han kom tillbaka till New York

 

- SVT har goda erfarenheter av att dela sporträttigheter med andra aktörer, vilket vi gjort med bland annat Fotbolls-VM. Därför är jag väldigt glad över den här lösningen. I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande. 

Delar på CHL

Även Champions Hockey League kommer att bli delad egendom. 

- Ishockey är en viktig pusselbit i SVT:s sportutbud. SVT kommer de närmsta åren att livesända från Hockey-VM, Champions Hockey League, Euro Hockey Tour, Junior-VM, dam-VM, SDHL, TV-pucken och Stålbucklan, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar Tre Kronors guldhjältar

 

- SVT har nu sändningsrätten till världsmästerskap i hockey, fotboll, längdskidor, alpint, skidskytte, rallycross, rally, simning, cykel och ridsport. Det känns väldigt kul att vi kan bjuda svenska folket på VM i världsklass.