Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges första VM-förlust – i kaosmatch mot USA

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TAMMERFORS. Tre Kronors segersvit i VM är bruten. 

USA vann en dramatisk gruppfinal med 4-3 efter förlängning.

Nu ställs Sverige i kvartsfinalen mot trean i grupp B. Troligtvis spelas den i Riga.

– Om jag ska vara ärlig skiter jag i om det är i Lettland eller på Bahamas, säger Linus Johansson.

Tre Kronor vet nu hur det känns att förlora i hockey-VM 2023. 

Efter sex raka vinster i gruppspelet blev USA en för tuff nöt att knäcka under tisdagskvällen. 

Sverige öppnade visserligen målskyttet genom Leo Carlsson i powerplay efter att Michael Eissymont åkt på ett matchstraff efter sin knätackling på Rasmus Sandin, men USA klättrade ikapp och drog ifrån under resterande delen av matchen. 

1-1 kom innan pausvilan, sedan gjorde USA både 2-1 och 3-1 i mittenperioden när Conor Garland och Lane Hutson överlistade Lasse Johansson i Sveriges målbur. 

– Starten är grym, första tio. Sedan är det extremt många utvisningar, så det blir ryckigt. En av de ryckigaste jag varit med om. Där förändras något tyvärr. Vi spelar inte som vi vill efter det, säger Linus Johansson. 

Supertalangen gjorde mål igen

Den tredje perioden dominerades i mångt och mycket av USA, men Sverige fick in en reduceringspuck efter att Leo Carlsson gjort sitt andra i matchen. 

Tre Kronor inledde en intensiv forcering för att kvittera och hittade ett 3-3-mål med drygt två minuter kvar av perioden. Henrik Tömmernes avslutade och Timothy Liljegren högg kvickt på returen, och gjorde därmed sitt första mål i VM.

Det målet tog matchen till förlängning där USA avgjorde efter två minuters spel. Kort innan hade domarna plockat bort en utvisning på en amerikansk spelare som träffat Lucas Raymond i ansiktet med sin klubba.

– Jag tror inte att man får ta bort en utvisning hemma (SHL), men det får man tydligen göra här. Det var nog korrekt dömt, säger Linus Johansson.

Hur kändes din kropp efter sjukdomsfrånvaron?

– Mycket bra faktiskt. Jag kände mig pigg.

”Starkt att vi kan vända” 

Trots förlusten var Leo Carlsson nöjd med Tre Kronors insats. 

– Jag tycker att vi gör en bra match, det var framför allt väldigt starkt av oss att komma tillbaka i slutet där, säger Leo Carlsson.  

Tre Kronor slutar på en andraplats i grupp A. På torsdag väntar kvartsfinal mot trean i grupp B.

Den gruppen avgörs senare under tisdagen. 

– Det är vad det är. Det är en kvartsfinal i VM. Bland det roligare man kan göra, det går inte att komma högre upp. Om jag ska vara ärlig skiter jag i om det är i Lettland eller på Bahamas, avslutar Linus Johansson.

LÄS MER: De får Sverige möta i VM-kvartsfinal • Så spelas matcherna

TV: Sam Hallam efter Tre Kronors skador