Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilens ilska: ”Idiotiskt - osmart”

Lettlands 4-4 föregicks av en misstänkt offside - där Tre Kronor använde sig av en ”coaches challenge”Foto: SVT
Alexander Wennberg, Patric Hörnqvist, John Klingberg och William Nylander firar Sveriges 4-3 mål. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sverige vann till slut med 5-4 och är klart för kvartsfinal i VM. Foto: SVT

BRATISLAVA/STOCKHOLM. Tre Kronor kollapsade mot Lettland och kvartsfinalplatsen var i stor fara.

Men det löste sig till slut.

Trots 5-4-segern riktar Mikael Renberg stark kritik mot förbundskapten Rikard Grönborg.

– Idiotiskt, säger experten i SVT.

– Jag är tvungen att ta det beslutet, säger Grönborg.

Tre Kronor behövde en poäng mot Lettland för att säkra en plats i VM-kvartsfinalerna.

Och det såg ganska bra ut.

Sverige ledde med 2-1 inför den tredje perioden efter mål från Elias Pettersson och Adrian Kempe. Då åkte de blågula på en riktig kalldusch.

Pucken befann sig framför det svenska målet när Mattias Ekholm rensade bort den. Pucken studsade två gånger på Loui Erikssons ben och sen in i det svenska målet.

Det ”märkligaste målet” i VM hittills, enligt kanadensiska TSN.

– Det är maximal otur, säger SVT-experten Jonas Andersson i sändningen.

Roger Rönnberg fyller i:

– Alla gör rätt i den situationen, ändå blir det fel.

SVT-experten: ”Sverige faller samman”

Drygt två minuter senare var det dags för nästa smäll då det svenska försvaret gick bort sig och Janis Jaks placerat in 3-2 för letterna.

Där och då var Tre Kronors kvartsfinalplats på allvar hotad.

Om Lettland skulle besegra Sverige och sen Norge i den sista gruppspelsmatchen, samtidigt som Sverige skulle förlora sin sista match mot Ryssland, skulle Lettland gå om i tabellen.

Om Schweiz samtidigt skull vinna sin avslutande match mot Tjeckien skulle Tre Kronor sensationellt nog åka ur VM redan i gruppspelet.

– Sverige faller samman i spelet. Nu är det hård coachning som gäller, säger Jonas Andersson.

 Men det ordnade sig till slut.

Med elva minuter kvar att spela drev Adrian Kempe upp pucken och serverade Anton Lander – som bombade in 3-3, ottagbart för Kristers Gudlevskis i det lettiska målet. Och ett par minuter senare höll sig Patric Hörnqvist framme och visade hur viktig han är för det här svenska laget.

”Bengan” spelades fram av Mattias Ekholm och William Nylander och den sistnämnde toppar ny ånyo VM:s poängliga efter två framspelningar mot Lettland.

Lettlands Roberts Bukarts såg ut att bli hattrickhjälte då han stötte in pucken förbi Henrik Lundqvist på volley. Målet granskades först för hög klubba, men domarna godkände målet.

Renbergs kritik mot Grönborg: ”Idiotiskt”

Då slängde Rikard Grönborg in en coach's challenge.

Efter flera minuters videogranskning godkändes målet och 4-4 var ett faktum. Lettland fick dessutom spela i numerärt underläge eftersom Grönborg skickat in två coach's challenges under matchen utan att få medhåll från domarna.

Lettland pressade på för ett segermål, men fick i stället se Dennis Rasmussen sätta slutresultatet 5-4 för Sverige i tom kasse.

Därmed är Tre Kronor klart för kvartsfinal. Efter matchen var SVT:s expert Mikael Renberg rejält kritisk mot Grönborgs beslut att ta en coach's challenge med minuter kvar att spela.

– Idiotiskt. Även om man tycker det är offside så blir man mer och mer osäker. Är man det minsta osäker på det här så ska man inte ta det (Coach's Challenge). Det står 4-4 och man behöver inte chansa inte det här beslutet. Det är osmart av Sverige att utmana det här, säger Renberg i SVT.

Rikard Grönborgs svar?

– Vi tyckte att det var offside, och vi har en arbetsordning där och den informationen får vi till bänken. Vi på bänken ser inte vad som händer exakt för vi har inga repriser där, vi har en arbetsordning och den arbetar vi efter.

– Det är jag som tar beslutet i slutändan, men vi har en arbetsordning och vi måste gå på den information vi har. Vågar man inte ta beslut på den information man får så skulle jag inte stå här tror jag.

– De åker upp och säger att det är hårfint, det känns nästan som en ursäkt.

– För mig är det självklart att ta det beslutet.

Angående kritiken från Renberg:

– Nej, jag tycker det är bra. Vår process gick till på rätt sätt så det var utmärkt. Det är så små marginaler som ni märker där ute så på något sätt känns det… Vi svenskar är ju rättvisa som personer och vill ju att det ska vara rättvist så jag tycker det är rätt, säger han.

Mattias Ekholm: ”Det är lite parodi”

William Nylander stod för två nya assistpoäng mot Lettland och toppar ånyo VM:s poängliga.

Så här säger han om den gastkramande avslutningen och Grönborgs Coach's Challenge:

– Vi ser ingenting på bänken. De är de som sitter och kollar på matchen som säger att vi ska ta en utmaning. Det är svårt att säga.

Ni måste ha blivit förvånade?

– Ja, vi vet om att om det blir bortdömt så är det powerplay. De har de reglerna.

Mattias Ekholm:

– Det lät från vår sida som att det var ganska klart att det var offside. Det är lite parodi att två linjemän ska stå och titta på en liten skärm framför X antal tusen åskådare och ta det beslutet. Jag vet inte hur lätt det är. Men jag antar att de tog rätt beslut. Jag har inte sett några repriser, säger Ekholm och fortsätter:

– Vi sa att vi trodde det var rätt att gå för det. Det är en challenge varannan, var tredje match här. Det är mer eller mindre ett lotteri. Det gäller att försöka döda matchen bara. Det var inga konstigheter på det sättet.