Peter Jihde Foto: ANNA-KARIN NILSSONPeter Jihde Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Peter Jihde Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Klara Svensson Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNKlara Svensson Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Klara Svensson Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Svenssons krav – på Jihde inför VM

Publicerad

Allt började med en kommunikationsmiss. 

Klara Svensson har tagit en paus från boxandet för att tillsammans med Peter Jihde leda TV3:s sändningar från hockey-VM. 

– Det är stimulerande att få bli bra på något annat än att bara slåss, säger hon. 

Klara Svensson befann sig i Berlin och tränade för fullt inför en kommande match när MTG tog kontakt med henne. De ville att hon skulle kommentera en boxningsgala i Sverige, Svensson tackade jag och flögs upp till Stockholm. 

Då hade hon inte fått information om att hon dessutom var tvungen att sitta med i hockeysändningen som var före boxningen. 

– Det var lite chockartat att sitta med där helt oförberedd, säger hon. 

Så Svensson tvingades improvisera. 

Det gav henne jobbet som programledare under VM. 

Jihdes önskan - jobba med Klara Svensson

För hemma i sin tv-soffa satt Peter Jihde, som nyss lämnat TV4 för MTG och tittade på programmet. Han imponerades av Svensson och när han fick uppdraget att leda ett magasinsprogram från hockey-VM önskade han att få göra det med den svenska boxningsstjärnan. 

– Det var väldigt smickrande, säger hon. 

Klara Svensson säger att det kändes läskigt, men spännande och tackade ja. 

Hon hade dock ett krav. 

– Det har varit viktigt för mig att jag inte ska vara någon sidekick. Utan jag och Peter ska vara två jämbördiga programledare, Det var en utmaning i början, men nu känns det som att vi har hittat nivån, säger hon och fortsätter: 

– Det har varit som en berg- och dalbana. Som att jag har kastats in i en tv-torktumlare. Väldigt omtumlande. För jag har tagit mig an 18 dagars direktsändning på ett ämne som jag inte är helt hundra insatt i från början. 

Klara Svensson och Peter Jihde är programledare under hockey-VMFoto: MTG SPORT / BILDBYRÅN

Svensson: "Kallar honom professor i tv"

Nu har hon och Jihde kommit halvvägs genom mästerskapet och Svensson tycker att det har gått bra - och bara går bättre. 

– Jag känner mig varm i kläderna. Jag känner nu att det har lossnat i att jag vet vad jag ska göra. 

Hon vill hylla sin programledarkollega för att det har gått så bra. 

– Jag kallar ju honom för "professor i tv". Det är extremt givande att ha honom som mentor. Han är generös med sin kunskap och ett stort stöd. Jag är väldigt glad för det, för jag tror inte att alla är lika lätta att jobba med. Dessutom är han väldigt skicklig. 

Svensson känner inte bara att hon lärt sig mycket i rollen som programledare, utan att jobbet även tilltalar henne. Höllvikendottern säger att hon kan se en framtid för sig själv i yrket. 

– Jag har alltid trivts framför kameran. Det är väldigt kul och jag kan se en framtida karriär inom det. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag