Rasmus Asplund Foto: Joel MarklundRasmus Asplund Foto: Joel Marklund
Rasmus Asplund Foto: Joel Marklund
William Lagesson Foto: Olle WandeWilliam Lagesson Foto: Olle Wande
William Lagesson Foto: Olle Wande
Patrik Laine och Jesse Puljujärvi Foto: Olle WandePatrik Laine och Jesse Puljujärvi Foto: Olle Wande
Patrik Laine och Jesse Puljujärvi Foto: Olle Wande

Svenska planen: "Det är deras svaga punkt"

Publicerad

HELSINGFORS. Finland har ett massivt hemmastöd – men svenskarna vet vad de ska utnyttja för tysta ner ett kokande Hartwall arena.

– Backsidan är deras svaga punkt, säger Rasmus Asplund.

Samtidigt kommer Finlands stjärntrio att pressas hårt.

– Vi ska nog kunna reta upp dem, säger William Lagesson.

När Sverige presenterar scoutrapporten till spelarna inför dagens JVM-semifinal handlar en stor del om finländarnas backsida.

Defensiven har inte imponerat.

– Vi har kollat igenom hela matchen mellan Finland och Kanada och märker att när Kanada sätter press på deras backar så vann de en hel del puck. Vi har ett bra presspel och kan förhoppningsvis fortsätta att utnyttja det och sätta press på deras backar, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg.

– Förhoppningsvis kan vi tvinga dem att ta lite sämre beslut.

Axel Holmström är en av spelarna som har rutin från förra årets turnering och han blir viktig i eftermiddag när Finland kommer ha ett massivt hemmastöd.

– Våra backar är bättre än deras och vår defensiv är starkare än deras och det kommer vara en bidragande faktor. Vi har stort självförtroende i vårt försvarsspel, säger Holmström.

"Backsidan är deras svaga punkt"

Lagkamraten Rasmus Asplund är inne på samma linje när det gäller avgörande taktiska detaljer i matchen.

– Backsidan är deras svaga punkt. Om vi kommer ner bakom dem och får de långa anfallen som vi vill ha och har fått både mot USA och Kanada så kommer vi kunna föra matchen och styra den hur vi vill, säger Asplund.

Finland har dessutom ett annat defensivt frågetecken efter att man tvingades till ett målvaktsbyte i kvartsfinalen mot Kanada.

När det gäller svenskarna kommentarer om Finlands svaga backsida så fick man delvis medhåll från motståndarna.

– Svenska killarna vet precis vad de pratar om. Vi måste förbättra vår defensiv för att vi ska kunna vinna, säger den finländske forwarden Kasper Björkqvist.

Rivaliteten kommer att vara en stor faktor och alla finländska hockeyfans drömmer om en ny skalp på hemmaplan.

– Det är inte mycket som kan mäta sig med det här just i det här skedet av turneringen. Vi måste vara redo för allt, vad som helst kan hända och det lärde vi oss i matchen mot Kanada, säger Finlands förbundskapten Jukka Jalonen.

Laine och Puljujärvi öser in poöng

Patrik Laine har öst in poäng i förstakedjan tillsammans med Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho.

– Det var fantastiskt att skicka hem Kanada och jag kommer göra allt för att vi ska vinna nu. Jag känner mig övertygad om att vi kommer vinna mot Sverige, säger Laine.

En trio som Sverige kommer göra allt för att få ur balans.

– Det är bara extra kul och en "trigger". Jag tror nog att det går att få i gång dem lite. Vi ska ligga på och nöta lite psykiskt, säger svenske backen William Lagesson.

– Vi ska göra vårt bästa och vi kommer nog att klara av det.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag