Mardrömsstart för Sverige som snabbt hamnade i 0-2-underläge i första perioden. Foto: Olle WandeMardrömsstart för Sverige som snabbt hamnade i 0-2-underläge i första perioden. Foto: Olle Wande
Mardrömsstart för Sverige som snabbt hamnade i 0-2-underläge i första perioden. Foto: Olle Wande
I andra perioden gick USA från 2-2 till 6-2. Foto: Olle WandeI andra perioden gick USA från 2-2 till 6-2. Foto: Olle Wande
I andra perioden gick USA från 2-2 till 6-2. Foto: Olle Wande

Svensk kollaps mot USA i bronsmatchen

Publicerad

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Sverige kollapsade totalt i bronsmatchen mot USA.

I andra perioden släppte Juniorkronorna in hela fyra mål - och USA vann till slut med förkrossande 8-3.

– Jag önskar att jag kunde förklara vad fan som går fel. När vi ska vara som bäst tar det tvärstopp, säger Axel Holmström.

Det blev en dyster avslutning på JVM i Helsingfors för Juniorkronorna. Efter den tunga semifinalförlusten mot Finland orkade Sverige inte ladda om inför bronsmatchen mot USA - och föll till slut med hela 8-3.

Amerikanerna hann göra både ett och två mål i första perioden innan Juniorkronorna vaknade till och hämtade upp underläget.

Men det hjälpte inte. I den andra perioden blev Sverige totalt utspelade, och innan perioden var över hade USA hunnit göra hela fyra mål.

Grönborg: "Klart man är besviken"

Därmed var svenskarna rejält illa ute med tjugo minuter kvar att spela - och de orkade aldrig komma tillbaka in i matchen. I stället ökade USA på med ytterligare två mål tredje perioden, och tog alltså hem bronset efter att Axel Holmström fått in ett tröstmål i slutet av matchen.

– Vårt mål var att ta medalj och det gjorde vi inte, det är klart att man är besviken, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Samtidigt tar han på sig en stor del av ansvaret för att Sverige inte nådde sitt mål.

– Jag har lika stort ansvar, om inte större, än alla andra. Vi måste alla bli bättre. Det är klart att vi går hem och utvärderar, hela staben och alla spelarna, säger Grönborg.

Axel Holmström: "Fruktansvärt less på att förlora"

Axel Holmström hade svårt att förklara den svenska kollapsen efteråt.

– Jag önskar att jag kunde förklara vad fan som går fel. När vi ska vara som bäst tar det tvärstopp. Jag är så fruktansvärt less på att förlora, säger han.

– Fan, det är svårt att förklara. Men USA var bättre än oss i dag, det är inget snack om det.

Och han får medhåll av lagkaptenen Andreas Englund.

– Det är jättesurt, det var inte alls så här vi såg matchen framför oss innan, säger han.

– Det är besvikelse. Första perioden är okej, men sen bjuder vi inte upp till kamp överhuvudtaget, säger Jacob Larsson.

Och förre Tre Kronor-spelaren Johan Garpenlöv är inte imponerad av den svenska insatsen.

"Tror vi helt enkelt får inse att 96-kullen inte var så bra som många trodde. Vi är inte bättre, tyvärr", skriver han på Twitter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag