Succéspelaren petas – här är förklaringen

Tomas Montén
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Adam Åhman
Foto: BILDBYRÅN
Sverige jublar under fjolårets JVM.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I dag presenterade Tomas Montén sin sista trupp inför JVM i december.

22 spelare som han hoppas ska utgöra stommen i Vancouver. 

Målvaktssuccén Adam Åhman som dominerat i Hockeyallsvenskan saknas dock.

– Han har varit med på båda våra tidigare läger så vi vet var vi har honom. Han har varit väldigt bra, säger förbundskapten Montén.

Silver ska bli till guld. Det är målsättningen för Juniorkronorna som i december åker till Kanada där årets JVM avgörs i Vancouver och Victoria.

Om ett par veckor åker därför Juniorkronorna på sin sista förberedande turnering inför JVM, och till Tjeckien i november har Tomas Montén i dag presenterat sin trupp på 22 spelare (två målvakter, sju backar, tretton forwards).

Vad säger du om den trupp du presenterat i dag?

– Spännande. Vi har ju använt oss av ett antal spelare under de två första turneringarna, nu har vi plockat ut de här 22 och man hoppas ju hitta en stomme bland dem. Sen finns det alltid några som saknas, vi har ju några som spelar där borta som inte kan vara aktuella för den här turneringen.

När Juniorkronorna förra julen spelade JVM i Buffalo så gick man hela vägen till final där det blev snöplig förlust mot Kanada efter att man släppt in två mål mot slutet av matchen. Stjärnorna i laget då var spelare som Rasmus Dahlin, Elias Pettersson, Lias Andersson och Alexander Nylander.


"Har inte samma spets som senaste åren"

Lika stjärntät kommer inte årets trupp att vara.

Något Tomas Montén är medveten om.

– Forwardssidan är bred men kanske inte samma spets som de senaste åren. Förra året hade vi Elias Pettersson, Lias Andersson och Alex Nylander. Det känns inte som vi har de spelarna i år, då vi inte har några toppspelare i SHL på samma sätt. Emil Bemström har ju gått otroligt bra men spelare ändå inte i någon förstakedja, säger han och fortsätter:

– Backsidan är likvärdig tycker jag, oavsett vilka som kommer. Det känns som där finns det otroligt mycket att plocka av.

"Litet frågetecken för våra målvakter"

Längst bak i laget så har två målvakter kallats till lägret i Tjeckien.

Men inte Adam Åhman. IK Oskarshamns målvakt som gjort stor succé i Hockeyallsvenskan och visar upp strålande siffror så här långt.

Varför är han inte med?

– Det är både och. Dels så tycker jag de andra två varit otroligt bra också, men vi känner att vi har tre väldigt heta konkurrenter i Hockeyallsvenskan. Sen har Åhman  varit med på båda våra läger tidigare i höst så vi vet var vi har han. Men han har varit väldigt bra.

Vad säger du om er målvaktssida?

– Det är ett litet frågetecken för våra målvakter då vi inte har någon som spelar i SHL, de senaste två åren har vi ändå haft en målvakt i SHL men det har vi inte nu. Sen har de alla gjort det bra i Hockeyallsvenskan men det är ändå litet frågetecken där.

Om drömförstärkningarna: "Ett jävla race"

Till den här truppen kan inte Tomas Montén använda sig av aktuella spelare som just nu spelar i nordamerikanska ligor. Men till JVM kan flera toppbackar som Adam Boqvist, Timothy Liljegren, Erik Brännström och Rasmus Sandin komma loss.

Så här säger Tomas Montén om den kvartetten:

– Boqvist spelar ju i London och går bra, han har inte spelat så många matcher men rapporterna jag får därifrån är att han blivit bättre för varje match. Sandin är ju skadad och där är det oklart var han ska spela när han kommer tillbaka, men han hade ju en väldigt bra camp för några veckor sedan. Brännström och Liljegren spelar ju i sina AHL-lag och gör det bra, där får vi helt enkelt se i december var de är någonstans. De kan vara i NHL då och då är de inte aktuella för oss.

Tar alla fyra plats om de är tillgängliga för spel?

– Konkurrensen är otroligt hård, och tittar man på de sju som är uttagna nu så är det inget som säger att alla fyra där borta tar plats i konkurrens med de här sju. Det blir ett jävla race och det kommer de som är hetast för stunden.


Så ser hela truppen ut

Juniorkronornas trupp till lägret i Tjeckien

Målvakter

Samuel Ersson, Västerås IK

Olle Eriksson Ek, BIK Karlskoga

Backar

Adam Ginning, Linköping HC

Victor Berglund, Modo Hockey

Filip Johansson, Leksands IF

Simon Johansson, Djurgårdens IF

Filip Westerlund, Frölunda HC

Tom Hedberg, Modo Hockey

Nils Lundkvist, Luleå HF

Forwards

Emil Bemström, Djurgårdens IF

Samuel Fagemo, Frölunda HC

Oskar Bäck, BIK Karlskoga

Pontus Holmberg, Växjö Lakers

Jacob Olofsson, Timrå IK

Filip Hållander, Timrå IK

Olle Lycksell, Linköping HC

Nils Höglander, Rögle BK

Johan Södergran, Linköping HC

Lucas Elvenes, Rögle BK

Lukas Wernblom, Modo Hockey

Filip Sveningsson, IK Oskarshamn

Marcus Sylvegård, Malmö Redhawks