Spelar mot Tre Kronor – trots avstängningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ilari Melart
Foto: Matti Raivio / MATTI RAIVIO/ALL OVER PRESS/IBL ALL OVER PRESS FIN
Jere Lehtinen
Foto: Mattias Ek

HELSINGFORS. Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd har stängt av Luleåbacken Ilari Melart från Finlands match mot Tre Kronor.

Men den finska lagledningen har lyckats få honom spelklar.

– Han spelar i kväll. Vi har fått bekräftelse från Luleå och alla som har varit inblandade, säger Finlands general manager Jere Lehtinen.

Det var efter Luleås SHL-match mot Linköping som disciplinnämnden stängde av Luleåbacken Ilari Melart från fyra matcher och gav honom böter på 13 000 kronor för en knätackling mot Linköpings Broc Little.

Melart fick ingen utvisning i matchen och säger:

Melart besviken på disciplinnämnden

– Jag måste erkänna att jag träffade honom på knät, men jag är lite besviken att disciplinnämnden inte såg till det faktum att det var en matchsituation där jag försökte försvara laget och jagade inte efter en stor tackling. Jag är lite besviken att de inte noterade det, säger Melart.

Skulle inte fått spela mot Tre Kronor

Avstängningen börjar gälla från söndagen den 6 november, vilket innebar att Melart inte skulle få spela matchen mot Tre Kronor, en match som avgör vilket lag som blir trea eller som slutar sist i Karjalaturneringen.

Finland har jobbat för att få beslutet upphävt och har delvis lyckats. Det var vad Ilari Melart själv hade hoppats på.

– Avstängningen är kvar som den var när de fattade sitt beslut, men han kan spela i kväll, säger den förra NHL-stjärnan Jere Lehtinen som är Finlands general manager.

Vet du något mer om själva avstängningen?

– Nej, bara att vi har fått bekräftelse så att han kan spela.

Finland och Luleå har hjälpt Melart

Var det hårt jobb?

– Ja, vi har jobbat lite grann ja. Det har alla inblandade gjort. Men man måste se det från spelarens sida. Det är synd att han har hamnat i kläm med reglerna, men jag förstår den sidan också. Vi måste följa reglerna och nu är den saken klar. Han kan spela, säger Lehtinen.

För Finland betyder det mycket att få in Luleåbacken Ilari Melart i laguppställningen.

– Självklart. Han är en stor kille, fysisk spelare. Han spelar ett enkelt spel och är en bra lagspelare så han hjälper oss. Det är därför det är viktigt att få honom på isen, säger Jere Lehtinen.