Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
 Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Söderberg tackar nej till VM på hemmaplan

Publicerad

Carl Söderberg har blivit stoppad av Svenska ishockeyförbundet från att spela med NHL-klubben Boston den här säsongen.

Men Söderberg tackar nej till Tre Kronor.

– Carl Söderberg har deklarerat själv eller genom agenten att han inte är intresserad av att spela i VM, säger Tre Kronors general manager Tommy Boustedt till SportExpressen.se.

Linköpingsforwarden Carl Söderberg kommer inte att spela i Tre Kronor i VM i Globen.

Han har tackat nej till förbundskapten Pär Mårts. Och han har gjort det tydligt via det kontrakt som tagits fram för övergången till Boston Bruins i NHL.

– Pär (Mårts) pratade med honom förra veckan och jag har även sett dokumentet som Carl har skrivit på och där står det att han inte vill vara med och spela i VM, säger Tre Kronors general manager Tommy Boustedt.

Söderbergs lön i NHL

Enligt kontraktet, som TSN fått uppgifter om, får Söderberg motsvarande 3,8 miljoner kronor totalt för att spela klart den här säsongen med Boston.

Men det är den delen av kontraktet som Svenska ishockeyförbundet har stoppat.

– Enligt de svenska tävlingsbestämmelserna så till mitten av maj är man registrerad där man spelat även om kontraktet har gått ut, säger Tommy Boustedt.

– Vår styrelse måste följa de tävlingsbestämmelser och de överenskommelser som finns med NHL.

Boustedt betonar:

– Det här är ingenting som bara rör Carl Söderberg utan hela systemet med övergångar och klubbtillhörighet. Man kan inte byta klubb hur som helst.

Inte uttagen till Tyskland

Carl Söderberg har inte blivit uttagen till Tre Kronors landskamper mot Tyskland den 20 och 21 april.

– Nej, han finns inte med eftersom han har sagt att han inte vill spela, säger Boustedt.

– Han var med i Malmö i Oddset Hockey Games för att han är en väldigt duktigt hockeyspelare. Vid den tidpunkten ingick han definitivt Pär Mårts planer för VM.

Blir Carl Söderberg avstängd från kommande spel i Tre Kronor om han åker över till Boston och NHL?

– Det kan jag inte spekulera i eftersom det är en tävlingsfråga, men definitivt bryter han mot bestämmelserna. Så enkelt är det, säger Boustedt.

Tråkiga nyheter för Carl Söderberg?

– Givetvis är det så, men samtidigt har vår styrelse ett ansvar mot svensk ishockey för det finns något som heter prejudikat. Det kan få alla dammar att rämna om inte regler följs, säger Boustedt.

– Carl har ett kontrakt med Boston som sträcker sig över två säsonger vad jag förstår. Det är inte det att han hindras att spela i NHL.

– De har 29 andra klubbar att ta hänsyn till som inte är positiva till sådant här. Det är inte så att hela NHL tycker att Carl Söderberg ska spela där, utan det är Boston.

– Innan styrelsen tog det här beslutet så hade Peter Forsberg pratat med NHL.

Kan Carl Söderberg åter bli aktuell för Tre Kronor och VM?

– Det är mer en fråga för honom att svara på än för oss. Men just nu har han deklarerat att han inte ville spela. Det har han ju skrivit under på. Det går inte att ta ut en spelare som talat om att han inte vill.

Tommy Boustedt menar att NHL står bakom Svenska ishockeyförbundets beslut i frågan.

– Sverige sitter i förhandlingar med NHL om ett nytt NHL-avtal och varken NHL eller vi vill att de förhandlingarna ska stranda. Sverige är utanför Nordamerika den största leverantören av spelare och de vill ha ett gott samarbete med oss och vi tror också på samarbete, säger han.

– Jag misstänker att Boston vill gå vidare med det här och vi förväntar oss inte att ärendet är utagerat utan vi avvaktar vad som sker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag