Söderberg stoppas från OS: "Blir diskad"

Carl Söderberg.
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Den förra Linköpingsstjärnan Carl Söderberg stack till NHL-laget Boston efter SM-slutspelet i stället för att spela VM med Tre Kronor i Globen.

Nu kommer konsekvenserna. Söderberg är inte aktuell till OS i Sotji.

– Han har inte gjort det här på rätt sätt och därför blir han "diskad", säger Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts till SportExpressen.se.

Carl Söderberg var given i Tre Kronors VM-lag i Globen i våras och fick redan i februari veta att han hade en plats i laget.

Men Linköpings och hela ligans skyttekung valde bort VM-spel och skrev i stället på för NHL-laget Boston Bruins för att avsluta säsongen i Nordamerika.

Svenska ishockeyförbundet gjorde vad man kunde för att stoppa Söderbergs NHL-flytt, men förgäves.

"Gått ur landet"

När Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts nu plockat ut de 64 spelare på den långa listan inför OS i Sotji kontrar han med att utesluta Carl Söderberg, som sköt 31 mål för LHC förra säsongen.

– Han har gått ur landet själv utan att göra rätt för sig, så att säga. Han är borta därför, förklarar Pär Mårts för SportExpressen.se.

Är det ditt beslut?

– Han har inte gjort det här på rätt sätt och därför blir han diskad. Det är inte förbundets beslut, utan mitt eget. Han har inte visat upp sig på VM-nivån och det tycker jag man bör göra.

Har du pratat med honom om att han inte är OS-aktuell?

– Nej, inte inför den här truppen. Jag pratade med honom flera gånger innan han stack, då hade vi diskussioner, säger Mårts.

"Önskat honom lycka till"

– Vi har inga aggressioner mot varandra, jag har önskat honom lycka till. Det finns inget personligt i det här, absolut inte.

Mårts tycker sig ha bättre offensiva spelare än Carl Söderberg och därför finns han inte med på den omfattande listan.

På listan över tänkbara OS-spelare saknas även tänkbara namns som Buffalos Johan Larsson, Carolinas Elias Lindholm och Edmontons Linus Omark.

– Ska man vinna ett OS så kanske man måste ha varit med förut och vara bra när det gäller, säger Pär Mårts.