Carl Söderberg. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Carl Söderberg. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Söderberg stoppas från OS: "Blir diskad"

Publicerad

Den förra Linköpingsstjärnan Carl Söderberg stack till NHL-laget Boston efter SM-slutspelet i stället för att spela VM med Tre Kronor i Globen.

Nu kommer konsekvenserna. Söderberg är inte aktuell till OS i Sotji.

– Han har inte gjort det här på rätt sätt och därför blir han "diskad", säger Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts till SportExpressen.se.

Carl Söderberg var given i Tre Kronors VM-lag i Globen i våras och fick redan i februari veta att han hade en plats i laget.

Men Linköpings och hela ligans skyttekung valde bort VM-spel och skrev i stället på för NHL-laget Boston Bruins för att avsluta säsongen i Nordamerika.

Svenska ishockeyförbundet gjorde vad man kunde för att stoppa Söderbergs NHL-flytt, men förgäves.

"Gått ur landet"

När Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts nu plockat ut de 64 spelare på den långa listan inför OS i Sotji kontrar han med att utesluta Carl Söderberg, som sköt 31 mål för LHC förra säsongen.

– Han har gått ur landet själv utan att göra rätt för sig, så att säga. Han är borta därför, förklarar Pär Mårts för SportExpressen.se.

Är det ditt beslut?

– Han har inte gjort det här på rätt sätt och därför blir han diskad. Det är inte förbundets beslut, utan mitt eget. Han har inte visat upp sig på VM-nivån och det tycker jag man bör göra.

Har du pratat med honom om att han inte är OS-aktuell?

– Nej, inte inför den här truppen. Jag pratade med honom flera gånger innan han stack, då hade vi diskussioner, säger Mårts.

"Önskat honom lycka till"

– Vi har inga aggressioner mot varandra, jag har önskat honom lycka till. Det finns inget personligt i det här, absolut inte.

Mårts tycker sig ha bättre offensiva spelare än Carl Söderberg och därför finns han inte med på den omfattande listan.

På listan över tänkbara OS-spelare saknas även tänkbara namns som Buffalos Johan Larsson, Carolinas Elias Lindholm och Edmontons Linus Omark.

– Ska man vinna ett OS så kanske man måste ha varit med förut och vara bra när det gäller, säger Pär Mårts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag