Glada spelare efter semisegern. Foto: PrivatGlada spelare efter semisegern. Foto: Privat
Glada spelare efter semisegern. Foto: Privat
Sverige jublar efter segern. Foto: YoutubeSverige jublar efter segern. Foto: Youtube
Sverige jublar efter segern. Foto: Youtube
Foto: YoutubeFoto: Youtube
 Foto: Youtube

Småkronornas succé - till historisk final i VM

Publicerad

Aldrig förr har ett europeiskt lag nått final i U18-VM.

Den nordamerikanska dominansen bröt i dag Sverige efter vinst mot Ryssland.

Och det svenska landslaget är nu garanterat medalj. En supersuccé.

– När slutsignalen går tänker man inte så mycket längre, man bara älskar, säger Thea Johansson efter segern.

Efter att sensationellt ha kommit tvåa i gruppspelet före Kanada och värdnationen Ryssland kom Sverige att avancera direkt till semifinal. 

En semifinal som i dag kom att spelas mot Ryssland. 

Och där fortsatte framgångssagan. Efter att ha haft med sig 1-0 inför den avslutande perioden kunde Ryssland kvittera i numerärt överläge - men bara minuter efter kunde Sverige göra 2-1 när de fick chansen med fler spelare på isen.

Och trots att Ryssland fick ett långt läge i spel fem-mot-tre så klarade Sverige av att freda sin målbur, och målvakten Anna Amholts storspel blev avgörande.

– De sista minuterna var så klart jobbiga men när slutsignalen går tänker man inte så mycket längre, man bara älskar, säger Thea Johansson efter segern.

Vad talar för er i finalen?

– Vi har mycket bra försvarsspel, vi jobbar som ett lag och följer vår spelidé.

Vad säger du om Anna Amholts insats?

– Anna är helt sjuk i målet och hon räddar oss många gånger.

Mina Waxin är euforisk efter matchen.

– Det är obeskrivligt, jag har aldrig varit så här glad efter en match. Vi hade mycket emot oss dom sista 20, domarna var inte riktigt på vår sida, säger Waxin.

Hyllas av SVT-profilen: "En av de största bedrifterna"

Aldrig förr har någon annan nation än Kanada eller USA nått final i U18-VM, men tack vare Sveriges storartade insats är det nu klart att Sverige spelar VM-final, och blir Europas första bidrag någonsin i en final av U18-VM.

I finalen väntar USA som besegrade Kanada med 4-3 i sin semifinal.

Efter matchen hyllades laget stort.

"Detta är en av de största bedrifterna överhuvudtaget av ett svenskt ungdomslandslag i ishockey." skriver Chris Härenstam på Twitter.

"Wow! Tjejkronorna/U18 Dam är klara för JVM-final. Otroligt starkt gjort. JVM-final för både tjejer och killar inom en vecka. Svensk Hockey är mycket bra." skriver Tommy Boustedt, utvecklingsansvarig på svenska ishockeyförbundet.

 

https://twitter.com/SVTChris/status/951887765481906177

 

https://twitter.com/ValleLizana/status/951887609000849408

 

 

https://twitter.com/ComRikard/status/951889422001360896

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag