Lukas Wernblom. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁNLukas Wernblom. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN
Lukas Wernblom. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN
Lukas Wernblom. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁNLukas Wernblom. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN
Lukas Wernblom. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŁN

Småkronornas kross – i klassiska turneringen

Publicerad

Småkronorna är vidare till slutspel i klassiska Ivan Hlinkas minnesturnering. 

Det efter att ha gått igenom gruppspelet som en ångvält och vunnit gruppen i överlägsen stil.

Nu väntar giganten Kanada i semifinalen.

– Matchen mot USA i måndags var ju fantastiskt bra. Allt fungerade, alla enheter var bra, säger förbundskaptenen Torgny Bendelin.

Ivan Hlinkas minnesturnering är en klassisk cup för U18-landslag som har spelats sedan 1991 och som är uppkallad efter Ivan Hlinka, som var en av dåvarande Tjeckoslovakiens mest legendariska ishockeyspelare. 

En turnering som vunnits av Kanada åtta gånger av de tio senaste mästerskapen.

Och nu kommer Småkronorna att ställas mot just Kanada i semifinalen som spelas på fredag.

– Det blir en riktig utmaning det. Det ska bli jäkligt roligt faktiskt, vi ska försöka läka alla sår nu och komma riktigt rustade till semifinalen, säger Bendelin.

Det efter att Sverige gått genom gruppspelet på ett fint sätt, och där vunnit samtliga tre matcher med en total målskillnad på 17-6. I dag avslutade man gruppspelet med att besegra Schweiz med 4-2 efter mål av Adam Ginning, Jonatan Berggren, Samuel Fagemo och Filip Hållander.

– Vi är jätteglada för det. Vi har gjort två riktigt bra matcher, i dag var det lite si och så.

Småkronornas matcher

vs. USA 6-1

vs. Tjeckien 7-3

vs. Schweiz 4-2

Småkronorna har inte vunnit Ivan Hlinkas minnesturnering på tio år. Senast man vann var 2007, då med nuvarande NHL-stjärnor som Erik Karlsson, Mattias Ekholm, Victor Hedman, Jacob Markström, Marcus Johansson och Jakob Silfverberg  i laget.

Spelar semifinal på fredag

På fredag spelar Småkronorna semifinal i turneringen. 

Och skulle man vinna den så ställs man mot segraren mellan Ryssland och USA/Tjeckien.

Om Tjeckien skulle vinna dagens match mot USA så kommer Sverige att behöva byta stad och åka vidare till Bratislava för semifinal - och lämna Breclav där de är nu.

– Det får vi ta, det är inget mer med det. Det är bara att göra det bästa av situationen. 

Det är ju tidigt på säsongen, känns det som att spelarna kommit in helt i grejerna och så?

– Vi hade ju en vecka förra veckan i Falun med läger där vi tränade ihop och fick två matcher. Sen matchen mot i måndags var ju fantastiskt bra. Allt fungerade, alla enheter var bra. 

Förbundskapten Boustedt lyfter sedan fram två spelare som hittills stuckit ut lite extra i Småkronorna:

– Olof Lindbom har varit väldigt bra. Han stod de första två matcherna och var riktigt, riktigt, bra. Det kändes jäkligt tryggt, med stabilt målvaktsspel, säger han och fortsätter med att berömma Skellefteå AIK:s back Fredrik Granberg.

– Han är den största överraskningen. Han har inte varit med så mycket men verkligen tagit för sig och gjort det väldigt bra.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag