Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora hyllningen: ”Gigantisk insats”

Adam Reideborn storspelade mot Slovakien.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Reideborn hyllades.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Olofsson får en kram av lagkapten Henrik Tömmernes.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Victor Olofsson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Tre Kronors hopp lever.

Tacka storspelande målvakten Adam Reideborn för det.

– Nu ska vi göra det ännu bättre mot Ryssland, säger han efter 3-1-segern mot Slovakien.

Sverige hade minst sagt kniven mot strupen inför den näst sista gruppspelsmatchen mot Slovakien.

Förlust och tidernas blågula VM-fiasko skulle vara ett faktum. Det var vinna eller försvinna som gällde.

Och det blev det förstnämnda.

Tre Kronor åkte på ett psykologiskt blytungt baklängesmål i slutsekunderna av den första perioden, men lyckades ta sig tillbaka i den andra. Marcus Sörensen fick in 1-1 och målet godkändes efter lång videogranskning, detta då det fanns misstankar om hög klubba.

Men icke. 1-1 var ett faktum och i den sista perioden fullbordades vändningen då Victor Olofsson skickade in 2-1 i numerärt överläge. Matchens slutminuter blev svettiga då Tre Kronor åkte på två sena utvisningar.

Slovakien tog ut målvakten för att få till en kvittering, men då kunde Isac Lundeström fastställa slutresultatet 3-1 i öppen bur. 

Reideborn hyllas: ”Gigantiskt bra”

Därmed lever det svenska slutspelshoppet.

Men det krävs seger i morgondagens match mot det ryska laget.

En spelare som hyllas lite extra efter segern är Adam Reideborn, som stod för många fina räddningar i matchen. Framförallt en jätteräddning vid ställningen 1-1.

En helt matchavgörande sådan, enligt SVT-experten Jonas Andersson.

– Reideborn är matchens bästa spelare, det är inget snack.  Den räddningen han gör, den är direkt matchavgörande. 2-1 där och Sverige hade inte kommit tillbaka, det vågar jag lova. Vilken gigantiskt bra insats han gör, säger Andersson i sändningen.

Målskytten Victor Olofsson är inne på samma linje.

– Ja, fantastiskt målvaktsspel av Adam, säger Olofsson.


Så går Tre Kronor till slutspel

Sverige har nio poäng och en match kvar. Det här behövs:


...med 12 inspelade poäng:

■ Att Slovakien (12 poäng) kammar noll på tisdag mot Tjeckien. Då är Sverige jämsides poängmässigt, men före tack vare inbördes möten.


Eller:

■ Ryssland (12 poäng just nu) inte tar någon mer poäng. Då är Sverige före på samma poäng, men vinst i inbördes möten.


Eller:

■ Tjeckien (8 poäng) inte tar mer än tre poäng i sina två återstående matcher mot Danmark och Slovakien.


...med 11 inspelade poäng:

■ Tjeckien (8 poäng) tar poäng mot Danmark (8 poäng), men inte mer än sammanlagt två poäng totalt mot Danmark och Slovakien.


TT


”Det här var fantastiskt skönt”

Han fortsätter:

– Vi startade väldigt bra, men de kom ut hårt på oss i första och de var bra. Vi var bättre i andra. Speciellt efter att vi fick det andra målet, vi jobbade oss in i matchen. Efter vårt andra mål körde de hårt och då stod Reideborn verkligen upp för oss.

Så här säger han om läget framöver:

– Vi har satt oss i en sits där vi måste vinna till varje pris. Det har vi vetat om i några dagar nu. Vi har klarat första av två som vi måste vinna nu. Vi har nästan ännu mer energi och är mer trygga än i början av turneringen.

Vad säger du om målet?

– Vi hade många skottlägen som vi tog i powerplayet. Jag fick en bra pass av Tömmernes, och det var mycket folk framför kassen. Jag sköt den mellan benen på Lindholm och målvakten såg inte speciellt mycket. Det var skönt att den gick in.

– Det var väldigt skönt . Jag har skjutit och skjutit men inte fått utdelning. Det var bra att spara det till en situation när det verkligen gällde, det var skönt.

Matchhjälten Adam Reideborn:

– De hade några långa byten på oss i första perioden. Vi hade ett bra försvarsspel då och grabbarna hjälpte mig i målet. Vi kämpade verkligen och i slutändan tycker jag att vi gör en bra match.

Hur var de sista minuterna?

– Jag tänkte inte, jag gjorde mig bara redo för en tuff avslutning och att jag skulle ta puckarna som kom mot mig. Vi skulle bara vinna matchen och det gjorde vi till slut.

Om läget i sista matchen:

– Det blir en tuff utmaning. Ryssarna har det bästa laget på papperet i turneringen och de har fyra starka femmor. De kommer komma ut hårt men vi känner oss mer trygga nu och jag tror att vårt spel kommer passa bra mot ryssarna. Vi ska spela vår bästa match i morgon och knipa den sista platsen till slutspelet.

Det blev en urladdning mot Slovakien, men han är inte orolig.

– Orkar jag inte spela en sån här match (mot Ryssland) , då har jag haft en dålig säsong och en dålig träning. Det är inga problem och jag kommer vara fullt redo.