Matt Duchene, Colorado Avalanche, tacklas av Detroits Niklas Kronwall under en NHL-match i Joe Louis arena i Detroit i februari. Foto: Dave Sandford
Matt Duchene, Colorado Avalanche, tacklas av Detroits Niklas Kronwall under en NHL-match i Joe Louis arena i Detroit i februari. Foto: Dave Sandford

Skräcken i VM: Att tacklas av Kronwall

Publicerad

Gabriel Landeskog har sett spelare vända om när han är på isen. Niklas Kronwall har förmågan att skrämma spelare i världens tuffaste liga.

Inför VM-premiären har SPORT-Expressen träffat honom för en detaljstudie av hur man sänker sina motståndare.

– Det är klart det känns bra. Personligen tror jag att en sådan tackling kan svänga momentum i en match, säger Kronwall.

Niklas Kronwall har etablerat sig som en de allra tuffaste tacklarna i NHL, något som Colorados Gabriel Landeskog kan intyga.

– Jag vet inte om det finns någon i ligan som är bättre på det just nu. Alla vet om det, i omklädnings­rummet innan matcher så säger alla åt högerforwardsen att hålla upp huvudet, alla ser upp för honom. Jag är ju på vänsterkanten, det får man tacka gud för, skrattar Landeskog och fortsätter:

– Jag minns sista gången vi ­spelade i Joe Louis (Detroits hemma­arena) i år. Steve Downie var borta på Kronwalls kant och direkt när han fick pucken vände han, för man vet att han kommer.

Niklas Kronwall själv gör ingen ­hemlighet av att han gillar att dela ut en tackling. Det finns ett par som han är extra nöjd med.

– Jag hade en på Dany Heatley­ och en på Ryan Clowe i förra slutspelet. De var bra. Tunga tacklingar.

"Kronwalled"

Kronwalls tacklingar har blivit ett fenomen, som bland annat resulterat i Youtube-fenomenet "Kronwalled". Det består i att människor lägger upp video­klipp där folk plötsligt blir omkulltacklade i vardagssituationer.

– Jag har sett det, lite småkul är det.

Kollar du själv på dina tacklingar på nätet?

– Det händer, framför allt när det varit gränsfall. När allting händer under matcherna och det blir ett jävla liv så vet man inte riktigt eftersom man inte sett reprisen. Då är det lätt att gå in och kolla på Youtube efteråt.

Hur kommer det sig att du ­aldrig ­blivit avstängd?

– Någonstans har jag lyckats hålla mig på rätt sida, även om vissa är mer tveksamma. Tidigare lämnade jag isen lite, för några år sedan hoppade jag ­nästan strax före tacklingen. Men det har man försökt jobba bort med de nya reglerna.

"Det är ganska kul"

Påverkar de hårdare bedömningarna dig?

– För mig personligen handlar det just om att inte lämna isen, armbågarna har jag alltid försökt hålla nere. Men överlag tycker jag nivån varit jäkligt bra i år, det är lättare att se vart ribban ligger och man kan nästan förutse hur många matcher de ska bli.

– Sedan var ju första omgången i slutspelet lite "High Chaparral". Pittsburgh-Philadelphia-serien var galen, det var nästan löjligt. Det var kanske inte avstängningar, men så jäkla mycket utvisningsminuter. ­Sällan man ser det i ett slutspel.

Kronwall är medveten om att svårighetsgraden ökar rejält i VM när det gäller tacklingar på öppen is.

– Jag kommer att få ändra spelet­ ganska ordentligt. Det kändes redan på första träningen, det är några meter till man ska färdas för att ligga rätt. Det kommer att bli ett annorlunda spel mot vad man är van med.

Men det kommer inte hindra honom från att försöka.

– Emellanåt smäller det. Det är ett element i hockey och jag tycker att det kan vara ganska kul.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag