Mikael Backlund och Frida Engström Foto: PRIVATMikael Backlund och Frida Engström Foto: PRIVAT
Mikael Backlund och Frida Engström Foto: PRIVAT
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Mikael Backlund under hockey-VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMikael Backlund under hockey-VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mikael Backlund under hockey-VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Sjukdomen behöver mer uppmärksamhet”

Publicerad
Uppdaterad

KÖPENHAMN. Mikael Backlund och flickvännen Frida Engström startade i höstas en insamling till forskningen mot ALS. 

Det efter att Fridas mamma drygt fem år tidigare dött i ALS.

Resultatet av insamlingen? 50 000 kronor. 

– Det är en sjukdom som behöver mer resurser och mer uppmärksamhet, säger Backlund.

Frida Engström var 17 år när hennes mamma diagnostiserades med ALS.

Fyra år senare gick mamman bort, på nyårsafton 2013.

– Det är väldigt svårt. Försök föreställa dig att en liten bit tärs sönder varenda dag. Och att de plågas. Långsamt. De kan ju till slut inte äta. Inte prata. Inte, stå, gå eller röra på sig - och allt samtidigt som de är 100 procentigt klara i huvudet, sa Frida i en intervju med SportExpressen under hösten 2017.  

En intervju som då gjordes i samband med Frida Engström och pojkvännen Mikael Backlunds insamling på Tradera där den som la högsta budet skulle få en resa till Calgary med fyra nätter på ett högklassigt hotell, och så klart ett par NHL-matcher också.

Denna insamling kom då efter att paret länge varit engagerade i ALS-organisationer i Calgary och insett att forskningen i Kanada låg långt före den svenska - vilket gjorde att de ville hjälpa till att accelerera forskningen hemma i Sverige.

Resultatet av insamlingen - femsiffrigt belopp

Sju månader senare. På plats i Köpenhamn för ishockey-VM där Mikael Backlund också är lagkapten för Tre Kronor så kan stjärnan berätta vad auktionen gav.

50 000 svenska kronor.

– Det var vår granne i Västerås som la första budet. Jag försökte få över honom i år men det blev aldrig tillfälle men han ska komma över i höst i stället när det passar dem, så det är inget vi glömt bort. 

Varför var det så viktigt för er?

– Vi ville hjälpa till i Sverige. Vi har jobbat mycket med ALS borta i Calgary och kände att vi ville göra något bra i Sverige också. Jag tycker det blev ett bra uppsving. Det är en sjukdom som behöver mer resurser och mer uppmärksamhet.

Om flickvännens stöd: "Ovärderlig för mig"

Mikael Backlund och Frida Engström har just köpt ett nytt hus tillsammans i Calgary. 

Hur viktig är Frida för dig?

– Oerhört viktig. Hon är min största stöttepelare som alltid finns där och ställer upp för mig i vått och torrt. Hon är ovärderlig för mig.

Tillbaka till välgörenheten som du gör. Det är ju många NHL-spelare som ställer upp och bidrar mycket till det - hur viktigt är det för er?

– Absolut jätteviktigt. Alla är berörda av olika sjukdomar och det är bra att så många kan använda sina namn för att uppmärksamma olika sjukdomar, eller vad det än kan vara. Svårt sjuka barn eller vuxna människor, det är jättebra.

– Ofta ger det så mycket för en själv att åka ut och träffa folk också.

 

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om hockey-VM 2018. 

LÄS MER: Hockey-VM – matcher och tv-tider i dag.  

Följ hockey-VM direkt här! 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag