Foto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Sedins varning: "Han är stor - och filmar..."

Publicerad

Tre Kronor får en väldigt tuff kvartsfinal mot Kanada.

Vancouverstjärnan Henrik Sedin levererade mål och poäng mot Danmark.

Och efter matchen kom en hård passning till Kanadas VM-målvakt Mike Smith.

– Smith är jävligt stor, otroligt stor och bra på att spela puck. Däremot filmar han otroligt mycket. Man får inte gå på honom någonting alls. Då ramlar han, säger Henrik Sedin.

Tvillingbröderna Daniel Sedin och Henrik Sedin kom tillsammans med Alexander Edler från Vancouver Canucks.

Och vann matchen åt Tre Kronor mot Danmark.

Sedinarna gjorde var sitt mål i 4-2-segern i samarbete med Loui Eriksson och kedjan kom upp i två mål, fyra assist och sex poäng.

"Ville inte visa upp allt"

Då sparade ändå centern Henrik Sedin en del tekningsvarianter till VM-kvartsfinalen i morgon kväll.

– Vi ville inte visa upp allting i dag. Kanada var säkert här och tittade i dag. De är bra på att scouta och förbereda sig, säger Henrik Sedin och visst satt Kanadas coach Lindy Ruff på Globens läktare.

– De har sett oss väldigt mycket där borta. De har en av våra lagkamrater (Dan Hamhuis) så de vet vad vi gör, haha.

Henrik Sedin var nöjd med sin kedjas mål och även med spelet i powerplay.

I VM-kvartsfinalen mot Kanada ställs Tre Kronor troligen mot målvakten Mike Smith från Phoenix.

Toppar statistiken

Smith toppar VM:s räddningsliga. På tre matcher har han 95,7 i räddningsprocent.

Henrik Sedin delar gärna med sig av det han vet om Kanadas stjärnmålvakt.

– Smith är jävligt stor, otroligt stor och bra på att spela puck. Däremot filmar han otroligt mycket. Man får inte gå på honom någonting alls. Då ramlar han, säger Henrik Sedin.

Han menar att Smith är något av en expert på att fixa powerplay till sitt lag.

– Han drar på sig mest utvisningar av alla där borta. Jag tror det är tolv stycken som andra laget dragit på sig. Han är ute och spelar puck, håller i, håller i, och så går man dit och så fort man rör vid honom så ramlar han. Det får vi hålla koll på.

Kommer tipsa domaren

Kommer du att förmedla det till övriga spelare i Tre Kronor?

– Till domaren tror jag...

Tre Kronor låg under med både 1-0 mot Danmark och efter två perioder var det 2-1-underläge innan vändningen kom i den tredje.

Mot Kanada förväntar sig Henrik Sedin att deras NHL-stjärnor kommer att köra hårt mot Tre Kronor och framför allt mot den nya svenska toppkedjan.

– Vi möter de här spelarna varje dag. De ligger på och tacklar och försöker köra över oss. Det kommer att vara mycket snack, men det är kul...

Har ni några egna one-liners?

– Nej, inga alls. Vi håller tyst, säger Henrik Sedin och ler.

"Kommer få tacklingar"

Och ni själva delar ut smällar, det har vi sett i Stanley Cup-slutspelet?

– Vi tacklar mer än vad folk tror... Men här hemma kan man inte tacklas. Det är jävligt stor rink. Ett par gånger i dag var man ute och tacklade men man fick åka 18 skär tillbaka, säger Henrik Sedin.

– Jag tror man ska spela svenskt, alltså vårt spel. Däremot tror jag man ska vara beredd på att man kommer få tacklingar. De kommer att komma med fem killar och försöker köra över varenda kille så man får inte vika undan eller vara rädd att slå en passning. Man slår en passning, tar en smäll och sedan är det bara att köra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag