Domarilskan efter förlusten mot Finland

Publicerad

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Det blir ingen VM-final för Juniorkronorna.

De svenska ynglingarna föll med 1-2 mot Finland efter flera kontroversiella utvisningar från domarteamet.

– Nu får han skärpa sig. Det var två horribla utvisningar, säger TV-experten Sanny Lindström.

Sverige fick en strålande start i JVM-semifinalen mot Finland.

Rasmus Asplund gav svenskarna ledningen i mitten av den första perioden, och Juniorkronorna kunde gå till paus med 1-0 i ryggen.

Men i andra perioden vaknade Finland - och halvvägs in i andra kom kvitteringen. Hemmanationen kunde sen ta över ledningen efter att Antti Kalapudas gjort mål i powerplay. Det blev också slutresultatet.

Kontroversiella domslut

Andra perioden präglades av att Sverige råkade på utvisningar vid sårbara tillfällen.

Först blev Adrian Kempe utvisad för interference knappt nio minuter in på andra perioden. Därefter var det Anton Karlssons tur.

Karlsson satte en stenhårdtackling på Olli Juolev och fick 2 gånger 10 minuter för checking to the head.

Karlsson var märkbart irriterad över utvisningen. Han slog i båsdörren på väg till sin plats på bänken och syntes på tv-bilderna ropa ut sin förvirring till domarteamet.

Sanny Lindström, expert i TV12:s sändning från matchen, var lika rådvill till domarens bedömning av Karlssons smäll.

– Det är en klockren tackling. Absolut ingen utvisning! Nu har Sverige fått två raka horribla utvisningar, säger Lindström.

– Nu får han skärpa sig.

"Finns inget bättre"

Flera svenska supportrar har reagerat på Twitter över de svenska utvisningarna – däribland fotbollslegendaren Ralf Edström.

"Räcker det inte med ett tufft motstånd som Finland? Måste domaren hjälpa Finnarna oxå? Kämpa killar", skriver Edström.

Finland brydde sig dock - av förklarliga skäl - inte speciellt mycket om att diskutera domarinsatsen efter matchen.

– Domarna delar ut utvisningarna, inte jag, säger Kasperi Kapanen.

Och Jesse Puljujärvi passade på att skicka en passning till de svenska spelarna.

– Det finns inget bättre än att slå Sverige i semi och gå till final, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag