Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sam Hallam hyllas trots fiaskot: ”Ingen är i närheten”

Foto: ROMAN KOKSAROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Josef Boumedienne.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

RIGA. Sam Hallams första VM slutade med ett uttåg i kvartsfinalen.

Efteråt uttryckte landslagsledningen sitt stöd till Tre Kronors förbundskapten.

– Ingen är i närheten av Sam Hallam, säger Tre Kronors assisterande general manager Josef Boumedienne.

Sam Hallams första landslagsår sammanfattas med en förlust mot Lettland i VM-kvartsfinalen. Värdnationen avancerade vidare till en historisk semifinal efter 3-1 mot Tre Kronor på hemmaplan i Arena Riga. 

– En enorm besvikelse. Jag tycker att vi har byggt någonting bra, och vi ville avsluta den här säsongen på ett bra sätt. Det var inte i en kvartsfinal, uttryckte Sam Hallam besviket efter förlusten.

Tre Kronors förbundskapten var inte beredd att lista uttåget som sitt största misslyckande i tränarkarriären. 

– Nej, det är det inte.

Vilket är det i så fall?

– Det är många. Det var ett misslyckande när vi inte gick upp med Karlskoga HC för nästan 20 år sedan. Det jagar mig fortfarande i sömnen, och det kommer det här också att göra. Det är svårt att värdera. Jag vill inte sätta den rubriken att det här är det största misslyckandet. När man förlorar är det alltid ett misslyckande, men att rangordna det har jag svårt att göra.

Tre Kronor är folkets lag, och det här är trots allt ett uttåg mot Lettland.

– Ja, men mina lag har alltid betytt väldigt mycket för mig, var jag än har varit. Jag kan inte rangordna en semifinal, en kvartsfinal, något uttåg de senaste 20 åren. Att förlora, då misslyckas man. Punkt.

Hallam i mixade zonen efter VM-uttåget.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Trots förlusten, som samtliga inblandade erkände var ett misslyckande, uttryckte landslagsledningen sitt stöd till Sam Hallam. 

– Tränarna har gjort ett utomordentligt jobb. Ända sedan Karjala Cup har det funnits en strukturerad plan, jag är imponerad av hur de skött det här. Jag har varit i proffshockeyn i 27 år och Sam är den bästa tränaren jag stött på under den tiden, helt ärligt. Ingen är i närheten av Sam Hallam, säger Tre Kronors assisterande general manager Josef Boumedienne. 

Det är alltid lätt att vara efterklok i ett sånt här läge, men hade ni kunnat göra något annorlunda med truppbygget för att förhindra det här utfallet?

– Det får vi utvärdera. Du får ställa den frågan om en vecka eller två. Då kan jag ge dig ett bättre svar. Det är svårt att samla tankarna nu direkt efteråt.

Hallam tackade för Boumediennes ord, men ville inte tala vidare om dialogen dem två sinsemellan. 

– Det säger jag inte i media, men jag uppskattar verkligen Josefs arbete under hela året för mig. Både hans scouting och hans kontakt med spelarna. Och hans stöttning till oss coacher. Vi är ett team som börjat jobba ihop och jag hoppas vi ska få ut mer än så här framöver, avslutar han.TV: Kaptenens svar efter VM-uttåget