Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sådana saker man ska vara orolig för"

I natt ställs det svenska JVM-laget mot Kanada
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
För åtta år sedan stod Jacob Markström – och utsattes för flera pååkningar från Kanada
Foto: Joel Marklund / © BILDBYRÅN

MONTREAL. Det är åtta år sedan Sverige och Kanada möttes i slutspelet.

Den gången blev Jacob Markström överkörd och Kanada vann med 5–1.

I natt ska svenskarna ta revansch – återigen med en Brynäsmålvakt i kassen.

– Det är en fantastisk upplevelse som väntar grabbarna nu. Det är bara att gå ut och njuta och Felix i målet har sett väldigt stabil ut, säger Markström inför nattens heta möte.

Kanada har vunnit sex raka slutspelsmatcher mot Sverige i JVM-slutspel.

En lång svit sedan 1996 och i natt har Sverige chansen att bryta den och ta sig vidare till finalen.

Senast lagen möttes var i Ottawa 2009 – den uppmärksammade finalen som Kanada vann inför sina hemmafans och den svenske målvakten Jacob Markström blev påkörd vid flera tillfällen.

Åtta år senare försöker han hänga med och se Sveriges matcher så gott det går samtidigt som NHL-säsongen med Vancouver Canucks pågår.

– Det har ofta varit matcher när vi haft träningar men jag har försökt se så mycket som möjligt innan och efter, säger Markström.

Hur tycker du att Sverige har sett ut?

– Riktigt bra. Bra fart och toppkedjorna är bra i Sverige. Sen måste jag säga att jag gillar kedjan med nummer 25 (Ohlsson) och 28 (Wingerli) och 29 (Söderlund). De får riktigt bra tryck och kör verkligen. Sen ser Felix väldigt bra ut i kassen också, säger Markström.

Ja, berätta mer om din bild av honom. Ännu en JVM-målvakt från Brynäs.

– Jag har följt honom på somrarna och när man tränat på is också och det har blivit mer och mer senaste åren. Sen har jag förstås sett matcher med Brynäs också och han ser stabil ut nu. Man vet själv att det är mycket nerver men det är nu det roliga börjar.

Hur är det att uppleva en stormatch mot Kanada i Kanada?

– Det är helt fantastiskt att uppleva. Då var det i Ottawa för vår del och nu i Montreal där man har en fantastisk arena. Det är bara att gå ut och njuta men samtidigt när pucken släpps måste man vara redo och inte få massa extra nerver. Det är lätt att säga utifrån men man måste försöka se detta som en vanlig match och jag tror Sverige har en stor chans att vinna nu, säger Markström.

Hur minns du själv tillbaka på överkörningarna av dig i dag?

– Det var ju en större grej då än vad det egentligen var. Man har märkt det själv här borta nu också att det är en rakare hockey och det är något som man är helt van med i dag. Både USA och Kanada spelar så och varje lös puck ska in till varje pris. Men allt sånt får man inte lägga onödiga energi på.

Tror du Kanada kommer gå hårt åt Felix i natt?

– Jag vet inte men det är mer skills i deras lag nu och jag tror man bara måste se det här som en match som alla andra. Det är viktigare att hålla koll på deras powerplay bland annat. Det är mer såna saker man ska vara orolig för om man är svensk supporter och följer matchen, säger Markström.

26-åringen från Gävle har själv match i natt svensk tid för sitt Vancouver – men kommer att hinna se en del av matchen.

– Det är en viktig för match för oss svenskar i laget också när man spelar i ett kanadensiska lag. Det kommer nog vara lite betting i gång i vårt lag kan jag tänka mig. Det är en viktig match på många sätt, säger Markström och skrattar.

Vancouver har fyra raka segrar just nu – det har inte hänt sedan man öppnade NHL:s säsongen med just fyra raka matcher.

– Stämningen är hög i laget just nu, säger han.

Anton Rödin gjorde sin första poäng i NHL nyligen. Hur tycker du han ser ut?

– Det ser jättebra ut. Han har inte fått spela så mycket ännu men man ser vilka färdigheter som finns där och han har skött sig bra. Jag tror helt klart att han kommer producera mer för oss nu framöver.