Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vände Rikard Grönborg den svenska NHL-krisen

Rikard Grönborg i båset. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Pär Mårts var förbundskapten under VM 2016. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

KÖPENHAMN. Under flera år hade Tre Kronor problem med att NHL-spelare nobbade hockey-VM.

Svenska hockeyförbundet insåg att det krävdes en kursändring. I största hemlighet involverades även svenska NHL-spelare i jakten på en ny förbundskapten.

Det blev Rikard Grönborg som vände NHL-krisen.

Här får ni sanningen om kritiken mot Pär Mårts, de okända samtalen med de svenska NHL-stjärnorna, Grönborgs hemliga möten och vad spelarna säger till varandra om Sveriges förbundskapten.

Våren 2014 var Pär Mårts förbannad. Sveriges dåvarande förbundskapten för Tre Kronor fick rader av "nej, tack" från svenska NHL-spelare inför VM i Vitryssland. I en intervju med Chris Härenstam i SVT pratade Mårts om att spelare kan vara skadade och bli stoppade av sina klubbar, men fortsatte med att säga:

– Sedan är det spelare som inte känner motivation och det har jag svårare att ta. Jag kan känna att vi i svensk hockey har gett killarna någonting och ibland kan jag tycka att man måste betala tillbaka även om det känns surt att förlänga säsongen.

Förbundskaptenen medgav också att han inte tittade på NHL-matcher på tv:

- Jag vet inte vad det skulle ge mig att se dem på tv. Jag vet ju redan var jag har spelarna.

Intervjun irriterade många av de svenska NHL-spelarna. Flera av dem tyckte att Pär Mårts hade dålig koll på NHL och spelarnas vardag. Många spelare tyckte, enligt uppgifter till SportExpressen, att det var tjänstefel av Sveriges förbundskapten att inte ens titta på NHL-matcher på tv. 

Dessutom visste alla med insyn att anledningen till att Johan Garpenlöv redan 2012 frivilligt valde att lämna jobbet som team manager för Tre Kronor delvis berodde på att han och Pär Mårts inte gick i takt. Mårts hade sitt främsta fokus på dåvarande elitserien och spelarna hemma, Garpenlöv var mer engagerad i NHL och spelarna där borta. 

Johan Garpenlöv, assisterande tränare i Tre Kronor. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

NHL-spelarna ville ha Grönborg som förbundskapten  

Tommy Boustedt hade en nyckelroll i förbundet och när Anders Larsson tillträdde som ordförande för svenska hockeyförbundet sommaren 2015 insåg båda att det krävdes en kursändring för Tre Kronor.

- Vi behövde ett nytt ledarskap. Och för att ta reda på vem som var rätt person tog vi hjälp av flera svenska NHL-spelare. Det kanske är lite ovanligt att prata med spelare som vi gjorde, men vi tyckte det var viktigt. Vi frågade dem vem de ville ha som förbundskapten. De ville ha Rikard Grönborg. Spelarna gillade hans sätt att jobba och hans moderna sätt att coacha, avslöjar Anders Larsson.

Tommy Boustedt, numera generalsekreterare vid svenska hockeyförbundet, hade från början en lång lista över tänkbara förbundskaptener efter Pär Mårts, men även Boustedt tyckte Grönborg var perfekt för jobbet.

- En förbundskapten måste vara en bra coach. Men även en ambassadör för svensk hockey med en vilja att jobba med utbildning och utveckling. Rikard har allt de där. Sedan är han en hockeynörd som sitter uppe på nätterna och tittar på flera NHL-matcher samtidigt. Det är klart att det engagemanget uppskattas av spelarna, säger Tommy Boustedt.

”De skrev: du måste komma hit!” 

För en och en halv vecka sedan vaknade Viktor Arvidsson hemma i sin lägenhet i Nashville efter att hans Predators blivit utslaget ur slutspelet av Winnipeg Jets. Viktor var både ledsen och besviken när hans dröm om Stanley Cup precis hade dött efter att han spelat 91 matcher den här säsongen.

Sedan tittade Viktor på sin telefon. Och blev på bättre humör direkt.

När han står i solen utanför Royal Arena i Köpenhamn och berättar om den morgonen så ler han:

– Jag hade fått flera sms från Danmark. John Klingberg och Adam Larsson hade skrivit långt om hur kul de hade här, vilket bra lag det var, vilken stämning på publiken och de skrev: du måste komma hit!

Viktor tackade ja till VM och packade väskorna.

– Grönborg och de andra ledarna åker och hälsar på oss i NHL, håller kontakten med oss. Sedan är vi flera som spelat ihop och känner varandra bra och drar med varandra. Förra året var det Gabriel Landeskog som ringde och messade till många andra spelare om att komma till VM. Nu var det bland annat Klingberg och Larsson, berättar Viktor Arvidsson.

Viktor Arvidsson. Foto: GRIGORY DUKOR / REUTERS BILDBYRÅN

”Grönborg är den bäste coach jag haft”

Vad spelarna säger till varandra och till andra, när de vet att de inte citeras, är ännu mer lovord.

Många i detta VM-lag har sagt att Rikard Grönborg är den bästa coach de har haft genom alla tider.

Spelare som varit med under Pär Mårts häpnar fortfarande över skillnaden i ledarskapet, som enligt många "inte ens går att jämföra". Framför allt gillar spelarna vilken koll landslagsledningen har på dem numera. Angående vilka roller de har i sina klubblag, hur de kan användas bäst och flera spelare har sagt till varandra att de önskar att deras NHL-coacher såg dem på samma sätt som Rikard Grönborg.

Under detta VM har ledarna runt Tre Kronor som vanligt möten varje dag.

Det blir ofta heta diskussioner och många starka viljor drar åt olika håll.

Rikard Grönborg gillar att bli utmanad och har blivit allt mer bekväm med att ta sista beslutet. Han var lite försiktigare tidigare. När alla lämnar rummet vill han att alla ska vara överens utåt. Han upphör inte heller att imponera på sin omgivning. Som nyligen inför gruppspelsmatchen mot Frankrike. 

Någon av ledarna frågade:

– Hur var det nu: hur ser deras andra uppställning i powerplay ut?

Rikard Grönborg hade svaret direkt och kunde också berätta vem som var rightare.

Rikard Grönborg. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det bästa av två världar

Han är hockeynörden som bryr sig om alla enskilda spelare.

Att han och hans assisterande coacher Johan Garpenlöv och Peter Popovic regelbundet reser till Nordamerika och träffar de svenska NHL-spelarna uppskattas av dem. Många av dem har också haft honom som ledare i olika juniorlandslag. 

Spelarna tycker också att Grönborg förenar det bästa av två världar: amerikansk och svensk ledarstil.

Grönborg har en mjukare sida där han bryr sig om varje individ och här har han inspirerats av Pär Mårts som också var bra på det. Men Grönborg har även utvecklat den individuella coachningen med bland annat hjälp av video och statistik, som liknar det spelarna är vana med från NHL.

Här spelade också hans hembesök stor roll. Från början var flera av NHL-spelarna väldigt skeptiska under sommaren 2016 inför World Cup då nyblivne förbundskaptenen Rikard Grönborg i hemlighet bortom offentligheten plötsligt åkte hem till spelarna när de var hemma i Sverige och hälsade på.

På sommaren vill spelarna helst slippa coacher. De flesta av dem vill helst bara vara lediga, träffa familj och vänner, spela golf och ha kul. Helst tänka bort hockeyn för en liten stund.

In i deras hem kom då plötsligt den här hockeynörden som började prata detaljer i spelet, power play-uppställningar och annat.

Men spelarna förstod snabbt att han också ville lära känna dem ännu mer. De tyckte om hans nyfikenhet och omtanke.

Nu betalar det av sig.

Tre Kronors VM-lag i Köpenhamn har rekordmånga NHL-spelare.

Rikard Grönborgs strategi och ledarskap har tagit Tre Kronor till ännu en VM-final.

Tre Kronor är finalklart. I kväll klockan 20.15 väntar Schweiz i Royal Arena i Köpenhamn. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

LÄS MER: Så spelas slutspelet i hockey-VM 2018. 

LÄS MER: Connor McDavids råd till Rasmus Dahlin. 

Följ hockey-VM direkt här!