Så stora är deras chanser till VM-spel

Publicerad

Dags för nedsläpp för ett nytt Tre Kronor - med hemma-VM i Globen som säsongens höjdpunkt.

SPORT-Expressens Henrik Sjöberg synar Karjala Cup-laget och hittar ett gäng som är närmast VM, vilka som kan hoppas, vilka som är tveksamma och vilka som är långskott.

NÄRMAST VM

STAFFAN KRONWALL

Back, Lokomotiv, 41 landskamper

Har två framgångsrika VM-turneringar bakom sig. En spelare som förbundskapten Mårts antagligen håller väldigt högt och Kronwall är en back som kan konkurrera med många från Nordamerika.

 

VICTOR HEDMAN

Back, Barys Astana, 24 landskamper

Hemma-VM i våras var ingen höjdare för Hedmans del. Revanschsuget i Tre Kronor-tröjan känns självklar och Hedman är en spelare som ska kunna ta en viktig roll i ett VM-lag. Men då måste han steppa upp.

 

PATRIC HÖRNQVIST

Forward, Ri Martigny, 46 landskamper

En avslutare och hårt arbetande forward som alla lag behöver. Högerskytten har mycket rutin från Tre Kronor så han vet mycket väl vad som väntas av honom när han drar på sig den gulblåa landslagströjan.

 

GABRIEL LANDESKOG

Forward, Djurgården, 10 landskamper

Colorados nya kapten är helt given. En landslagsstjärna som på sikt ska bli vår nya härförare. En spelare som på många sätt är en blandning av våra största någonsin. Men det är just den saken han ska bevisa också.

 

CALLE JÄRNKROK

Forward, Brynäs, 18 landskamper

Kan mycket väl ta sig hela vägen till VM-truppen även detta år. Men konkurrensen kommer vara stenhård för honom och ett ännu större test jämfört med förra våren. Men Järnkrok ska vara redo för det här nu.

 

MIKAEL BACKLUND

Forward, Västerås, 18 landskamper

Kan spela både på en kant och som center vilket är väldigt viktigt för honom. Centerpositionen i ett VM-lag blir nog riktigt tuff för honom att lägga beslag på men hans spelstil och framför allt hans avslut imponerar.

 

KAN HOPPAS

CARL SÖDERBERG

Forward, Linköping, 9 landskamper

Fenomenal i elitserien. Men det kommer att krävas enormt mycket av Söderberg om han ska ta sig hela vägen till VM. Han slåss eventuellt mot världsspelare och det är en tuff uppgift för fler än Söderberg.

 

JOEL LUNDQVIST

Forward, Frölunda, 55 landskamper

Perfekt gnuggare i ett mästerskapslag. Tyvärr blev även han skadad och utgick under förra VM-turneringen i Stockholm. Det kan nog bli två stycken Lundqvists i den kommande VM-truppen.

 

FREDRIK PETTERSSON

Forward, Donetsk, 36 landskamper

VM-äventyret tog slut efter ett byte förra året. Då bröt han armen men Mårts lär ha med honom länge i tankarna i år. Petterssons energi sprider sig till ett helt lag och Mårts hyllar honom gärna av den anledningen.

 

GUSTAF WESSLAU

Målvakt, HV 71, 3 landskamper

En av svensk hockeys bästa värvningar inför säsongen. Har radat upp segrar men konkurrensen från NHL-målvakterna kommer bli otroligt tuff. Men än så länge vet man inte vart hans säsong kommer ta vägen.

 

JESPER FASTH

Forward, HV 71, 18 landskamper

Mårts kan Fasth bättre än många andra. Fasth är en sniper som antagligen kan vara riktigt farlig även på internationell nivå. Känslan är att Fasths kurva ständigt pekar uppåt och han kommer nå långt i år.

 

TVEKSAMMA

JONAS AHNELÖV

Back, Modo, 6 landskamper

Har höjt sig enormt mycket i vinter. En defensiv backpjäs som får sikta på att slå sig in på de sista platserna i truppen. En Ahnelöv-typ, men det finns fler på andra sidan atlanten.

 

TOBIAS VIKLUND

Back, AIK, 29 landskamper

Mårts kallade honom nyligen för “elitseriens bästa defensiva back". Det förtroende gör Viklund till en joker. Måste prestera sin bästa hockey inför ögonen på förbundskaptenen. Är minus nio så här långt i AIK.

 

MATTIAS KARLSSON

Back, HV 71, 17 landskamper

En högklassig back i elitserien. Allt handlar om hur konkurrensen kommer att se ut för Karlssons del. Han håller en hög nivå och kan bidra både framåt och bakåt. Men mer tydliga rollspelare kan gå före honom.

 

RICHARD GYNGE

Forward, Dynamo Moskva, 0 landskamper

Har gjort succé i KHL tillsammans med Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin. Fortsätter han sätta puckar lär Mårts vilja testa honom fler gånger men ett steg i taget känns rimligt just nu.

 

TONY MÅRTENSSON

Forward, S:t Petersburg, 104 landskamper

Tillbaka i Tre Kronor igen. Frågan är väl om han är redo att kriga mot NHL-stjärnorna om en offensiv roll i toppkedjorna. Känns som sista chansen för honom att inleda en kamp om en VM-tröja.

 

MARTIN THÖRNBERG

Forward, Novgorod, 67 landskamper

Har startat säsongen i KHL riktigt bra och snittat omkring en poäng per match. Han har öst in mål och kan Thörnberg bara leverera i blågult lär han ändå få chansen att vara med och slåss i vår.

 

JOHAN HOLMQVIST

Målvakt, Brynäs, 63 landskamper

Gamle “Honken" är tillbaka igen. Imponerande höst men det är en stor överraskning om han tar sig till VM. Det finns enormt många målvakter och det känns långt ifrån glasklart hur Mårts tänker.

 

LÅNGSKOTT

NICLAS BURSTRÖM

Back, Skellefteå, 0 landskamper

Debutant nummer ett från Skellefteå. Även Burström får nog nöja sig med att spela landskamper den här vintern. Det är inte något han ska vara besviken över. Skadade sig senast han fick chansen.

 

OSCAR FANTENBERG

Back, HV 71, 0 landskamper

HV 71 har fyra potentiella landslagsbackar i sitt lag. Och Fantenberg lägger beslag på en av landslagsplatserna före flera namn som har en bra mycket tyngre meritlista. Ung tvåvägsback som tagit stora kliv.

 

MELKER KARLSSON

Forward, Skellefteå, 0 landskamper

En av flera debutanter i truppen som först och främst får inrikta sig på att känna på internationell nivå. Spännande att se efter höstens form i elitserien. Spelat center i klubblaget men lär spela på kanten här.

 

PER ÅSLUND

Forward, Färjestad, 9 landskamper

Avig forward som antagligen behöver göra storsuccé i landslaget den här vintern för att vara ett namn för VM-laget. Men helt rätt att han är med i Tre Kronor nu efter den här hösten i Färjestad.

 

DENNIS RASMUSSEN

Forward, Växjö, 4 landskamper

En av Växjös allra viktigaste spelare. Men redan i vinter känns VM-chansen snudd på minimal. Men det här namnet får vi säkert se fler gånger i Tre Kronor framöver. har lite i skymundan redan landslagsdebuterat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag