Så ska NHL-ikonerna hjälpa Tre Kronor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Alfredsson.
Foto: Blair Gable
Nicklas Lidström.
Foto: Robin Aron
Mats "Sudden" Sundin.
Foto: Joel Marklund

Tre Kronor hoppas på konkret hjälp av de förra superstjärnorna Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och Mats Sundin både inför, men även under World Cup.

– Det gäller att vi tar för oss och inte är svenskar och står sist i kön med mössan i handen utan att vi armbågar oss fram lite grann, säger den assisterande förbundskaptenen Peter Popovic.

World Cup i Toronto blir en jättehändelse i hockeyvärlden i september 2016.

Svenska ishockeyförbundet och Tre Kronor har valt ut sin nya tränarstab med Rikard Grönborg i spetsen. Inför superturneringen nästa höst har förbundet fått med sig Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och Mats Sundin i en rådgivande ställning.

Värdefull hjälp

– Vi träffade "Affe" redan i december i Ottawa och tog en diskussion. "Sudden" har jag pratat med i fem år. Och "Lidas" har varit med som ambassadör i VM-turneringarna. Nu har vi snackat och kommit fram till att det finns ett genuint intresse för riktiga sportfrågor. Förhoppningsvis ska de kunna ge vårt tränarteam en längre livslängd och en bättre kvalitet på sitt arbete och bättre underlag för goda beslut, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

Trion börjar i oktober när NHL-säsongen drar i gång.

"Hoppas på inside information"

– Jag hoppas på inside information. De går säkert att utnyttja att de har kontakter där borta, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic.

Alfredsson kan få ett toppjobb i sin förra klubb Ottawa medan Lidström hjälper Detroit med scouting. Sundin är hårt knuten till Toronto där han tillbringade allra största delen av sin karriär i NHL.

Den svenska trions status i NHL-världen ska hjälpa Tre Kronor i hockeytokiga Toronto där World Cup avgörs.

– Man kanske kan få fördelar, det kanske låter larvigt, men det kan vara val av omklädningsrum under turneringen, eller vad som helst, säger Popovic.

Vässa armbågarna

– Det gäller att vi tar för oss och inte är svenskar och står sist i kön med mössan i handen utan att vi armbågar oss fram lite grann. Jag vet inte om de går på ranking, det kan ju vara så, men att det sedan inte är någon som bryr sig om det... Det är risk för det, säger Popovic.

Sportsligt hoppas Tre Kronor på hjälp av Alfredsson, Lidström och Sundin med allt från laguttagningar till detaljer i spelet.

– Jag tror att de har ganska bra koll på NHL-svenskarna där borta även fast de inte spelar längre, men de jobbar åt organisationer och åker över dit bort flera gånger per säsong och har lite inblick. Vi åker på våra scoutingresor men de har kanske mer tid. Affe spelade nyss och var faktiskt med på OS i Sotji förra året. Det gör att han är närmare spelet än vad vi är som slutade spela för rätt länge sedan, säger Peter Popovic.