Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så agerar JVM-laget efter sjukdomskaoset

Linus Öberg var inte ens påtänkt till landslagsspel – nu är han målskytt i JVM.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TRINEC. Förra året drabbades Juniorkronorna av magsjuka i truppen i gruppspelet.

En mardröm som gör att landslaget nu agerat för att förhindra att det upprepas.

Bland annat har man isolerat maten som spelarna äter varje dag.

– Vi får bara mat från hotellet och den går direkt från köket till oss, berättar lagläkaren Ryan Allenby.

I slutet av gruppspelet under förra årets JVM kom Juniorkronorna att drabbas av ett mardrömsscenario när stora delar av truppen insjuknade i magsjuka och isolerades från övriga truppen.

Kanske som en följd av detta kom Sverige sedan att förlora kvartsfinalen mot Schweiz, efter att inte ha kunnat träna en ordentlig träning på över en vecka.

För att det inte ska upprepas har Juniorkronorna i år valt att se över säkerheten kring hygienen, och jobbat hårdare för att se till att en likadan smitta inte ska spridas.

– Jo, absolut. Vi är väldigt noggranna med handhygien och tvättning. Sen är vi extra noga med måltider, och kollar extra mycket på om någon visar tecken på att vara småsjuk. Då försöker vi bota den så snabbt vi kan, säger Ryan Allenby.

Ni lärde er mycket av det?

– Ja, absolut.

– Vi jobbar hela tiden med hygien men nu är vi extra noggranna, vi vill inte att det ska hända igen.

Kontrollerar maten och har stängt Schweiz ute

Som en del i arbetet kring hygienen har landslaget sett till att maten de äter kommer nylagad direkt från köket, och att den inte rörs eller är i närheten av någon annan än kockarna och landslaget.

Schweiz, som spelar i samma grupp och bor på samma hotell, har man dessutom skärmat av sig från och sett till att landslagen bor på olika delar av hotellet.

Kontrollerar ni maten på något sätt, lagar ni den själva eller hur gör ni?

– Vi kontrollerar maten, och får bara maten från hotellet och den går bara från köket till oss. Vi har maten isolerad från hotellgästerna så allt har fungerat bra hittills.

Var det en mardröm förra året?

– Absolut, det var en mardröm. Då hade vi sju sjuka spelare och då är det svårt att spela topphockey när man är magsjuk.

Montén: ”Vi har försökt göra allt”

Förbundskapten Tomas Montén berättar vidare att han är orolig att det ska hända igen, och håller tummarna för att det inte ska ske.

Det var ungefär vid den här tiden förra året som magsjukan kom, är du nervös nu att det ska hända igen?

– Ja, faktiskt det är vi. Vi har försökt göra allt vi kan men vi har fortfarande ingen aning om var den dök upp ifrån ifjol så vi får hålla tummarna bara.