Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasmus Dahlins glädje – inför ishockey-VM med Tre Kronor

Rasmus Dahlin i Tre Kronor-tröjan.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Rasmus Dahlin följde upp sitt nyskrivna kontrakt med sin bästa NHL-säsong hittills. Inför VM berättar Buffalo Sabres-backen om:

✓ Utmaningen med att spela på stor rink

✓ ”Vi i Buffalo har tagit enorma steg”

✓ Stödet från familjen i Finland

✓ Glädjen att få spela sitt första VM

✓ Tre Kronors lag: ”Spelare på toppnivå”

Det var med bara några timmars varsel som Rasmus Dahlin blev redo för spel med Tre Kronor i helgen som var.

Han klev i princip av flygplanet från Göteborg och rakt ut på isen i Avicii arena för att få en match i benen inför ishockey-VM i Finland.

– Det var några misstag men några bra grejer att ta med sig, säger Dahlin om första matchen på europeisk is på flera år.

Just det var också en utmaning.

– Det tar så lång tid att komma till pucken överallt känns det som. Det var mycket ytor, mycket att lära sig. Men det var bra att få in en match innan VM.

För fyra år sedan spelade en då 18-årig Rasmus Dahlin OS-ishockey. Det var hans första seniormästerskap med Tre Kronor. Nu gör han sig redo för sin VM-debut.

– Det är ju mitt första VM så nerverna finns ju där. Men jag ser fram emot det grymt mycket. Jag hade gärna sett att det börjar redan i morgon, säger Dahlin.

Stöttas av familjen i Finland

Den tidigare Frölundabacken verkar smått lyrisk när den kommande turneringen kommer på tal.

– Det kommer bli grymt kul. Finland är ett hockeyland och det är en hockeystad vi ska till. Mycket polare och familj kommer och kollar. Att spela för Tre Kronor är en ära så det kommer bli magiskt.

Rasmus Dahlin, som i höstas skrev på ett nytt kontrakt värt 182 miljoner kronor, kommer från sin hittills bästa NHL-säsong.

Samtidigt är det ingen hemlighet att hans Buffalo Sabres fortsatt har en bra bit upp till toppen och under sin tid i nordamerika har han än så länge inte spelat slutspelshockey.

– Det känns som att vi i Buffalo har tagit enorma steg. Vi har i princip ett nytt lag men alla unga spelare har verkligen tagit kliv. Vi är extremt taggade på framtiden och har något bra på gång.

För egen del stod han den gångna säsongen för sin poängmässigt bästa NHL-säsong. Detta genom att göra 53 poäng på 80 matcher.

– Poäng kommer då och då. Men jag tycker att jag tagit stora kliv i det defensiva, i helhetsspelet. Jag hade många bra spelare med mig i år som hjälpte mig med poängen. Det är inte den viktiga delen, för jag har tagit andra kliv.

Dahlin: ”Kommer vara otroligt”

Vad är det som blivit bättre?

– Helheten har blivit bättre. Jag har blivit en bättre spelare och en spelare tränaren kan lita på i alla situationer. Jag spelar lite mer uppoffrande och är en spelare tränaren kan lita på, säger Dahlin.

Men nu är det bara fokus på en sak: den kommande VM-turneringen. 

Där ackompanjeras han också av flera andra NHL-svenskar. Däribland Rasmus Asplund, Oliver Ekman-Larsson och Adam Larsson.

– Det kommer vara otroligt. Bara nu i helgen hade vi flera spelare på toppnivå. Vi har ett bra, samlat, lag som kommer vilja vinna tillsammans. Vi har många duktiga spelare där ute så det kommer bli riktigt kul.

Och förhoppningarna på laget är stora från Dahlin själv inför öppningsmatchen mot Österrike på lördag.

– Vi har alla delar. Det gäller att vi kommer ihop som lag, att vi tävlar tillsammans, hittar ett bra spel och ser till att vi gör något bra av det. Då kommer det gå grymt bra tror jag, säger han och avslutar:

– Men Österrike kommer komma ut hårt, så det gäller att vara redo.

TV: Garpenlöv efter OS-besvikelsen