Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Räknerysaren: Så vinner vi gruppen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BRATISLAVA. Seger mot Lettland med ett nödrop.

Nu är förutsättningarna tuffa för Tre Kronor mot Ryssland.

Om svenskarna ska vinna gruppen krävs en seger med minst tre mål. 

– Det bästa vi kan göra är att förbereda laget, sen vad som händer efter det kan man inte kontrollera mer än att vinna matchen, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Tre Kronor var på väg mot en plågsam förlust mot Lettland.

Men de blågula kunde resa sig och till slut vinna med 5-4 efter att Dennis Rasmussen avgjort i tom målbur när Lettland chansade med utplockad målvakt i slutet. 

Tack vare segern är en plats i kvartsfinalen säkrad. 

Men vilken placering Tre Kronor får och var de spelar sin kvartsfinal på torsdag är helt öppet.

Slutar man på plats tre eller fyra i tabellen så tvingas laget resa de dryga sex timmarna med buss eller tåg till Kosice, något som kostar såväl energi som tid i uppladdningen inför kvartsfinalen då de där ställs mot ett lag som spelat hela gruppspelet i Kosice och inte behöver flytta på sig.

– Vi försöker inte tänka på det utan går bara ut och försöker vinna alla matcher, sa Marcus Krüger inför matchen mot Lettland om förutsättningarna.

Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS BILDBYRÅN

Så kan Tre Kronor vinna gruppen

Tre Kronor är inför tisdagens matcher på tredjeplats i sin grupp, och alla placeringar kommer att avgöras under tisdagen då det börjar med att Tjeckien och Schweiz ställs mot varandra klockan 12:15. 

Tar Tjeckien minst en poäng i den matchen så slutar Tre Kronor sämst trea i gruppen, och kan då säkra gruppsegern vid vinst mot Ryssland. 

Men här kommer flera parametrar och detaljer in. Och för de mest avancerade detaljerna så måste kalkylatorn in i leken.

Men för att förenkla förutsättningarna så kan Sverige vinna gruppen på de här sätten:

Om Schweiz tar tre poäng mot Tjeckien eller om Tjeckien vinner mot Schweiz, men bara efter förlängning eller straffar, så säkrar Tre Kronor gruppsegern vid tre poäng mot Ryssland. 

Om Tjeckien tar tre poäng mot Schweiz så måste Tre Kronor vinna med minst tre mål mot Ryssland, men inte med 3-0. Däremot räcker 4-1 eller 5-2 (osv) för att vinna gruppen vid detta scenario.

Kan ställas mot Finland i hett rivalmöte

Skulle Tre Kronor dock förlora mot Ryssland efter full tid och Schweiz i sin tur ta tre poäng mot Tjeckien så slutar Tre Kronor fyra i gruppen vilket på förhand ser ut att ge Finland som motstånd i kvartsfinalen då de inför slutomgången leder sin grupp.

Så här säger förbundskaptenen Rikard Grönborg om avgörandet och hur Tre Kronor ser på att bli kvar i Bratislava eller inte:

– Det bästa vi kan göra är att förbereda laget för morgondagens match, sen vad som händer efter det kan man inte kontrollera mer än att vinna matchen. Sen om vi får åka till Kosice eller blir kvar här… För två år sedan fick vi åka till Paris och i fjol var vi kvar, så det är bara en ny utmaning.

Eftersom det är många parametrar och detaljer som kommer att avgöra slutplaceringarna i båda grupperna så är det svårt att på förhand slå fast hur det kommer sluta.

Men vad som däremot står helt klart är vilka åtta lag som spelar kvartsfinal:

Kvartsfinallagen i ishockey-VM 2019

GRUPP A:

Finland, USA, Kanada, Tyskland.

GRUPP B:

Ryssland, Tjeckien, Sverige, Schweiz.

 

SÅ SPELAS SLUTOMGÅNGEN:

Tisdag 12:15: Finland - Tyskland

Tisdag 12:15: Tjeckien - Schweiz

Tisdag 20:15: USA - Kanada

Tisdag 20:15: Sverige - Ryssland