Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Omvärldens reaktioner på Tre Kronors fiasko

Johan Garpenlöv har det tufft just nu.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Johan Garpenlöv med spelare.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Tre Kronors uttåg ur VM får hård kritik i Sverige. 

Så ock i utlandet. 

”Det är en VM-fars”, skriver finländska IltaSanomat. 

Tre Kronor hade ledningen med 1-0 mot det ryska laget när den tredje perioden inleddes och hade således fortsatt hopp och chans att ta sig vidare till slutspel i hockey-VM. 

Men det hoppet grusades. Det ryska laget vände underläge till ledning och även om Tre Kronor kunde kvittera så inkasserades det en svensk förlust efter straffläggning. 

Och det var en förlust för mycket. Sverige är redan utslaget ur gruppspelet, för första gången sedan 1985, för 36 år sedan. 

Hårda kritiken mot Tre Kronor

Kritiken mot laget och förbundskapten Johan Garpenlöv är hård. 

– Allt måste bli bättre. Vi måste ju verkligen ta tag i det här och ta steg framåt igen, säger den förre förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson. 

– Det är klart att Sverige ska gå vidare i en VM-turnering där det är åtta lag i varje division. Det är klart att de ska göra, säger Kenta Nilsson. 

– Det är det största misslyckandet i modern tid, säger SVT:s expert Jonas Andersson. 

Omvärldens reaktioner på Tre Kronors fiasko

Det är inte bara i Sverige som det reageras kraftigt mot Tre Kronor misslyckande. Utan det gör det även i våra grannländer och i Ryssland. 

I Danmark skriver BT att ”Sverige får resa hem med svansen mellan benen” sedan de blivit ”skickade ut i VM-mörkret”. Norska VG kallar det en ”enorm hockeybomb” medan finländska IltaSanomat kallar det för ”en VM-fars”

Den ryska hockeylegendaren Boris Michajlov är kanske hårdast i sin kritik. 

– Sverige åkte ut – men det är bara deras eget fel. De får tycka och tänka vad de vill, men varför skulle det vara synd om dem? Det är ju helt och hållet deras eget fel. Det finns inte utrymme till att tycka synd om någon i idrottens värld, säger han till den ryska sajten Championat

Det är väldigt tyst på andra sidan Atlanten om Sveriges misslyckande, vilket kan förklaras med ett pågående Stanley Cup-slutspel samt att Kanada inte direkt går som tåget heller.