Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Om jag inte gör det blir han sur”

Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MIKE WULF/CSM/REX / MIKE WULF/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

BRATISLAVA. Erik Gustafssons succé i NHL har inte passerat någon obemärkt förbi.

Nu berättar han om samarbetet med superstjärnan Patrick Kane.

Och ilskan från stjärnans håll när Gustafsson inte gör som Kane vill. 

– Han vill ha pucken hela tiden, passar jag inte eller skjuter jag så blir han sur, säger Gustafsson.

60 poäng och främsta svenska back poängmässigt.

Nej, det är inte Erik Karlsson eller John Klingberg vi skriver om.

Den gångna säsongens främsta back i NHL heter Erik Gustafsson och i Chicago Blackhawks kom 27-åringen att stå för en genombrottssäsong.

Efter dagens matchvärmning i Ondrej Nepela Arena, Bratislava, pratade Gustafsson om sin succé i vinter:

– Det tog en jäkla fart det här året. Det var ett roligt år även om vi inte kom till slutspel. Jag fick spela med Kane, Debrincat och Toews i första powerplay och det är alltid kul att spela med såna spelare. Det kändes bra hela året och jag hoppas det fortsätter nästa år.

Hade du inför säsongen ens kunnat drömma om att bli den främsta svenska backen, poängmässigt?

– Det är rätt fint faktiskt, det är backar som Erik Karlsson, John Klingberg och Oliver Ekman-Larsson. Att kunna stå här och ha 60 poäng liksom… Jag tycker jag kom i gång i november så jag hoppas att jag nästa säsong kan starta redan från start.

Om relationen med superstjärnan: ”Blir sur”

Vidare fortsätter Erik Gustafsson med att prata om relationen med Patrick Kane på isen, där han i vinter kom att dela massor av offensiv istid med en av de främsta ishockeyspelarna sedan millennieskiftet:

– Han vill ha pucken hela tiden, passar jag inte eller skjuter jag så blir han sur. Han vill ha pucken hela tiden, men jag har visat honom att man kan göra mål från blålinjen också så det är inte bara att passa honom. Även när man spelar fem-mot-fem så vill han ha pucken hela tiden och blir nästan sur om man inte passar han. Han vill alltid göra något. 

Coachas av Moras succétränare: ”Kan stå och skrika på mig”

I klubblaget tränas Gustafsson av Jeremy Colliton som var hjärnan bakom Moras SHL-avancemang 2017 men som direkt efter lämnade för att träna i Nordamerika igen.

Och Collitons betydelse för Gustafssons succé? 

– Han har betytt väldigt mycket, jag hade honom i Rockford i början av förra säsongen redan. Han ville få mig upp till NHL så fort som möjligt, sen när han kom in i NHL så var han hård mot mig från start men jag tycker det är bra. Han gav mig självförtroende och satte ut mig i powerplay så jag fick spela mycket, säger Gustafsson och fortsätter

– Han är på mig om jag gör saker som jag inte ska, eller om jag inte är ”på” från start. Han kan stå och skrika på mig, eller ta in mig efter matcher eller träningar till hans tränar-rum.