Nytt rekord – tack vare Sveriges fans

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

KÖPENHAMN. Det historiska världsmästerskapet i Danmark har varit en stor succé.

Värdnationen räknar med att över en halv miljon människor sett matcherna på plats.

Och störst del bakom publiksuccén har de svenska supportrarna (!).

– Det har varit större publik på Sveriges matcher än Danmarks i gruppspelet, säger Henrik Bach Nielsen, president för det danska ishockeyförbundet.

Danmark fick för första gången någonsin arrangera ishockey-VM.

I huvudstaden Köpenhamn och idrottsstaden Herning har det sedan två veckor tillbaka alltså spelats historiska matcher för dansk ishockey.

Och succén på läktarna har också varit påtaglig. Publiken har flockats på båda spelplatserna och i ett par sommarvarma veckor har framför allt Danmark och Tre Kronors matcher lockat storpublik.

När VM summeras så tror också arrangörerna att totalt över en halv miljon människor följt matcherna på plats - en siffra som överstiger målet inför mästerskapet.

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

"Gula Väggen" bakom publiksuccén

Och även om Danmarks matcher varit utsålda så är det framför allt tack vare Tre Kronor och de svenska supportrarna som invaderat Köpenhamn som publiksuccén förverkligats.

Det säger Henrik Bach Nielsen i ett pressmeddelande:

– Vi håller på att skriva historia. Inte bara dansk ishockeyhistoria utan också historia sett till inomhus-arrangemang generellt i vårt land. Det har varit ett stort intresse för det danska landslaget med många utsålda matcher i Jyske Bank Boxen, men det är inte bara till de matcherna som publiken har flockats, säger han och fortsätter:

– Faktiskt så har det varit större publik på Sveriges matcher än på Danmarks i gruppspelet och mästerskapet har varit precis den folkfest vi hade hoppats på med supportrar från hela världen.

LÄS MER: Så spelas slutspelet i hockey-VM 2018. 

LÄS MER: Connor McDavids råd till Rasmus Dahlin. 

Följ hockey-VM direkt här!