Lou Lamoriello Foto: Graham HughesLou Lamoriello Foto: Graham Hughes
Lou Lamoriello Foto: Graham Hughes
William Nylander Foto: Joel MarklundWilliam Nylander Foto: Joel Marklund
William Nylander Foto: Joel Marklund

Nylanders öde avgörs
NHL-pampen flyger in

Publicerad

HELSINGFORS. Beslutet om William Nylanders medverkan i Sveriges kvartsfinal i JVM dröjer till matchdagen.

På lördagen landar Toronto-bossen Lou Lamoriello i Helsingfors – och kommer direkt att ha ett möte med Peter Forsberg på svenska hockeyförbundet.

– Vi hade bestämt att träffas redan tidigare, men nu har vi förstås mer att prata om efter Williams skada, säger Forsberg.

William Nylander har varit ett av JVM:s största samtalsämnen efter smällen i premiären mot Schweiz.

Sverige kallade till en presskonferens med Nylander på nyårsafton, men det slutade med stor förvirring.

När Nylander förväntades dyka upp inför ett stor antal journalister ställdes allt in i sista stund.

Senare under kvällen kunde SportExpressen avslöja att det var Torontos general manager Lou Lamoriello som ringt upp både Nylander och landslagsledningen för att stoppa honom från att uttala sig, bara minuter innan han skulle ta plats på podiet.

Ingen representant från Toronto har hittills uttalat sig angående Nylander och skadan.

Pamparna har bokat möte

På lördagen landar Lou Lamoriello själv i Helsingfors.

Det samma gör även Svenska Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg.

Pamparna har ett inbokat möte för att bland att diskutera William Nylander.

– Vi har bestämt oss för att träffas och prata om en hel del olika saker. Dels hur kommunikationen mellan oss gick till när Toronto valde att släppa honom. Det är helt i vänskaplig mening, säger Forsberg och fortsätter:

– Jag har haft kontakt med honom nu flera gånger sedan William åkte på skadan. Toronto är väldigt nöjda med hur vi har hanterat allt, och hur vi har jobbat med informationen från våra doktorer och deras där borta. Det är viktigt för oss att sköta allt på ett bra sätt för att få loss spelare i framtiden. Och nu har Toronto fått ett bra bevis på hur vi hanterar en sån här situation, säger Forsberg.

Toronto har sista ordet

Toronto är Nylanders arbetsgivare och har sista ordet när det gäller han rehabilitering och framtiden i turneringen.

– Men jag är inte involverad i det beslutet när det gäller om han kan spela eller inte. Jag tror mer att det handlar om han är frisk eller inte. Är han frisk så spelar han, är han inte frisk så spelar han inte. Men det är vår doktor och Torontos läkare som sköter den dialogen, säger Forsberg.

Forsberg tillägger också:

– Jag tycker att det är väldigt kul att Lou kommer så vi får chansen att träffas igen och prata om olika saker. Sen är det nog till stor del för Williams skull som han kommer nu också.

För Sverige skulle det vara ett drömbesked om Nylander får klartecken att spela igen i turneringen.

– Williams integritet och hälsa är nummer ett. Toronto är hans arbetsgivare och högt upp på listan nu förstås. Tillgänglighet för er i media och för oss ligger väl längst ner på skalan. Först måste han vara hel och frisk och det är bara spekulationer just nu. Men vi vet vad William står för och han är en spektakulär spelare, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag