Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya detaljer om JVM – Montén leder Juniorkronorna

Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / RAJ MEHTA-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

9-20 augusti spelas JVM i Edmonton. 

Juniorkronorna kommer då att ledas av – Tomas Montén. 

Trots att hans kontrakt går ut under våren.

– Diskussioner pågår just nu, men planen är att samma coachstab ska vara aktuell för laget som ska spela JVM i sommar, säger Montén.

Detaljerna för sommarens JVM är presenterade sedan några veckor tillbaka. Mästerskapet, som stängdes ned i vintras på grund av flera covidutbrott bland lag och funktionärer, kommer att återupptas i mitten av augusti med nypremiär 9 augusti.

Totalt kommer tio lag göra upp om medaljerna och turneringen börjar om på en ny kula, vilket innebär att resultaten från JVM i december stryks.

Ryssland kommer också, på grund av invasionen i Ukraina, ersättas av Lettland.

Hoppas kunna ta ut 02-stjärnorna

För svensk del talar det mesta för att ledarstaben från senaste landslagssamlingen kommer vara den som tar ut truppen och sedermera coachar laget i Edmonton, Kanada, där turneringen arrangeras.

– Och förhoppningen är att så många som möjligt av spelarna födda 2002 kommer kunna åka. Det arbetet inleds efter säsongen för att se vilka som vill, kan och får åka på JVM, berättar Tomas Montén. 

Lucas Raymond har fortfarande ålder inne för att kunna spela JVM. Han har sagt till SVT att han är öppen för att delta. Även spelare som Alexander Holtz och William Eklund är tillgängliga, då de är födda 2002.
Foto: USA TODAY NETWORK / CHARLES LECLAIRE-USA TODAY SPORT SIPA USA

Sveriges förbundskapten är inställd på att än en gång leda Juniorkronorna i ett mästerskap, trots att hans avtal med förbundet löper ut under våren. 

Tanken i dagsläget är att förlänga det över sommaren, så att Montén med sin övriga stab kan få avsluta med ett sista JVM, det som i sådana fall skulle bli Monténs sjätte som huvudansvarig.

Sedan kommer efterträdaren Magnus Hävelid, som i dag basar över Småkronorna, ta över som planerat.

– Men det kan bli förändringar, att jag inte kan åka av någon anledning eller att någon ledare inte kan vara ledig i augusti. Diskussioner pågår just nu, men planen är att samma coachstab ska vara aktuell för laget som ska spela JVM i sommar, avslutar Montén som även kommer assistera Tre Kronor under slutet av landslagssäsongen där Beijer Games och VM står inskrivet i kalendern.