Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny satsning ska ta Sverige till toppen

Gizela Ahlgren Bloom
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Nu är det klart – en stor satsning på unga talanger ska ta svensk damhockey tillbaka till världstoppen.

Målet: OS-medaljer 2026 och 2030.

Det är Sveriges olympiska kommitté (SOK) som tillsammans med Svenska ishockeyförbundet och damhockeyligan SDHL står bakom den treåriga satsningen.

TT har tidigare skrivit om planerna som nu sjösätts. Förbundet ska ansvara för årliga sommarläger och samlingar för 20-25 yngre spelare i åldersspannet 15-19 år.

– Jag tror att det betyder jättemycket för alla unga hockeytjejer som kommer upp och ser att det är en satsning framåt och att både SOK, SIF och SDHL samarbetar, dels att det är en stor och omfattande satsning, säger SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren Bloom som under sin aktiva karriär spelade två VM och tog två SM-guld med AIK.

”Bra förutsättningar”

Ahlgren Bloom är nöjd över att satsningen görs på unga spelare.

– Jag tror att det är bra, dels för att konkurrenssituationen inte är så stor i dag, dels för att vi tidigt börjar ge bra förutsättningar till de yngre spelarna, säger hon.

Satsningen, som blir officiell under onsdagen, kommer samma dag som Damkronornas trupp till OS i Peking presenteras. Landslaget tvingades kvala till OS efter att ha åkt ur A-VM 2019.

SOK drog in sitt stöd till Damkronorna efter OS-fiaskot 2018 då landslaget slutade på sjunde plats, näst sist, tidernas sämsta placering.

Avvaktar OS-resultat

Nu är SOK med på en talangsatsning, men avvaktar Damkronornas OS-resultat i Peking när det gäller att gå in med stöd direkt till A-landslaget.

Damkronorna har inte tagit medalj i OS sedan silvret i Turin för 16 år sedan.

En styrgrupp för satsningen har utsetts med Ahlgren Bloom, förbundets landslagschef Olof Östblom och SOK:s sportchef Glenn Östh.

TT: Vilka är de viktigaste bitarna i den här satsningen?

– Att det är långsiktigt, att klubbarna står bakom och att det ger extra träningsmöjligheter och bra förutsättningar. Att spelarna får samlas med de bästa i den åldern och får den här konkurrenssituationen. De här spelarna är inte givna utan de kommer att bytas ut efter vilka som gör bäst ifrån sig. Det är en bra modell, säger Ahlgren Bloom.