Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbad av NHL-lagen – toppar nu skytteligan

Samuel Fagemo nobbades 2018 i draften men är nu skyttekung i JVM.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Samuel Fagemo och David Gustafsson jublar efter mål mot Schweiz där Juniorkronorna tog revansch för f
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Samuel Fagemo firar efter ett av sina sex mål i JVM
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Johan Garpenlöv.
Foto: CAROLINE LARSSON

TRINEC. Samuel Fagemo nobbades 2018 i draften men är nu skyttekung i JVM.

Frölundastjärnans sex mål har också fått Tre Kronors förbundskapten att öppna ögonen. 

Nu kan Fagemo bli aktuell för VM-spel i vår.

– Vi har haft spelare från JVM förut som spelat VM, så det är inte omöjligt, säger Johan Garpenlöv.

Han klev fram som Juniorkronornas bästa målskytt redan i förra JVM, men i år har Samuel Fagemo tagit ytterligare kliv och när gruppspelet nu har lagts till handlingarna är det Fagemo som toppar mästerskapets skytteliga.

Ett mål mot Finland, två mot Schweiz, två mot Kazakstan och så ett mot Slovakien. Än har Fagemo inte lämnat en match utan att ha gjort mål, och de sex målen har gjort att Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv hyllat honom stort i en SVT-sändning från mästerskapet - där Garpenlöv var med som gäst.

Och efter att Sverige besegrat Slovakien under nyårsaftonen kom SportExpressen att träffa just Garpenlöv i matcharenan, och där vidareutvecklade han sin syn på vad som är så tilltalande med Fagemos spel:

– Det som är intressant med honom är att han har den här attacken i anfallszon där han vill ta skott, och tar skott. Han visar här på JVM att han har övat mycket på det, och får ju utdelning för det.

Tidigare har det sagts att det varit ”osvenskt” att tänka skott före pass, är det här något som är på väg att ändras?

– Det är något vi försöker jobba med på svenska ishockeyförbundet. och mot yngre åldrar. Vi måste bli bättre på att producera, och då ingår att ta skott i det. Ska man lyckas på hög nivå måste man tänka skott före pass, och det tänket har ju Fagemo.

Fagemo kan bli aktuell för VM: ”Inte omöjligt”

Det hör inte till vanligheten att spelare som spelat JVM senare samma säsong även finns med i VM. Men för bara två år sedan, när Tre Kronor vann guld i Köpenhamn, fanns fyra spelare från JVM-truppen med. 

Lias Andersson, Elias Pettersson och Filip Gustavsson fick samtliga vara med och lyfta bucklan, samtidigt som Erik Brännström fanns med i truppen men utan att anmälas.

Kan Fagemo bli aktuell för din trupp till VM?

– Det är tufft för unga spelare att slå sig in i en VM-trupp, men det finns absolut spelare i det här laget som kommer utvecklas enormt efter det här. 

– Vi har ju haft spelare tidigare som spelat JVM och som sen gått vidare för att spela VM, så det är inte omöjligt.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Ett bevis att man kan fortsätta köra”

Samuel Fagemo har haft en lång väg till där han är i dag. Efter att oväntat ha lämnats utanför draften 2018 kom han att göra en supersäsong med Frölunda där han noterades för 25 poäng i grundserien, och sedan fick lyfta såväl SHL:s som CHL:s buckla med laget.

Efter det kunde inte NHL-lagen lämna honom utanför ännu en draft, och i somras valdes Fagemo i den andra rundan som val nummer 50 av Los Angeles Kings. Ett glädjande besked för Fagemo som alltid drömt om att bli draftad, och som medger att det tog hårt på honom att inte bli vald under sommaren 2018. 

– Att jag blev draftad i somras är ett bevis att man kan fortsätta köra och tro på sig själv, jag blev inte vald mitt första år och det är klart det var tufft men jag har fått bra support hemifrån och alltid trott på det här. 

Förbundskapten Johan Garpenlöv säger att det finns spelare i er trupp som kan bli aktuella för VM, hur skulle det vara för dig att få spela ett VM?

– Det är helt sjukt att han säger så, men jag tar det dag för dag här på JVM och har fokus på det. Sen gäller det att inte bara sluta vara nöjd. Men det är kul att han sa så.