Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nicklas Bäckström: "Är det värsta jag vet"

Magnus Nyström möter Nicklas Bäckström i Washington.
Foto: Bruce Bennett
Bäckström i Tre Kronor.
Foto: Joel Marklund

WASHINGTON. I vår ska han leda Washington Capitals till Stanley Cup och i höst ska han vinna World Cup med Tre Kronor.

Nej, han backar inte för kraven.

Nicklas Bäckström är inte längre en blyg rookie.

– Jag ska vara en ledande spelare. Det har jag betalt för att vara. Och det absolut värsta jag vet är folk som skyller ifrån sig på andra, säger Nicklas.

I ett möte med Bäckström får ni också veta hans tankar kring mardrömmen i Sotji, varför han ofta skäller på Alexander Ovetjkin, hur nära det var att han hamnade i Mora (!) och känslan att slå en hole in one som trettonåring.

Vi träffas på tjusiga restaurangen Old Ebbit Grill, ett slagskott från Vita huset, och jag sneglar omkring mig efter en Toby Ziegler eller en Josh Lyman. Gäster som bokat bord står i kö, men när Nicklas kommer in behövs varken kö eller bokning, en leende servitör känner igen den nyanlände gästen och leder oss fram till ett bord direkt.

– Såg du debatten på tv i går, frågar Nicklas och syftar på en drabbning mellan de republikanska presidentkandidaterna.

Vi pratar politik en stund och han berättar om sina två besök i Vita huset, men medger att han grämer sig över att han fortfarande inte träffat president Barack Obama. Han pratar om Hillary Clinton och Donald Trump och undrar vad jag tycker om dem.


"Det absolut värsta jag vet är folk som skyller ifrån sig på andra. Jag klarar inte det"

Han är inte längre den blyge pojken från Valbo, som VM-debuterade som 18-åring, och då helst inte ville prata med journalister överhuvudtaget.

Nu berättar han också att han kvällen innan läst igenom alla laguppställningarna till World Cup och jag undrar vilket lag han blev mest imponerad av.

En 18-årig Nicklas hade artigt och försiktigt rabblat upp alla lag.

28-årige Nicklas klipper till direkt:

– Sverige!

Det är jag som försöker påpeka att Kanada kanske ändå får gälla som favoriter.

– Vi får väl säga det. Kanada vann OS senast också, men...det ska bli intressant. Det är alltid kul att spela med svenska lanslaget, vi har alltid höga mål. Vi går alltid in för att vinna. Vi åker inte till Toronto för att komma trea...

Bäckström: "Det absolut värsta jag vet"

Nicklas Bäckström blev blåst på sitt livs häftigaste hockeymatch när han fått i sig dopingklassad allergimedicin och inte fick vara med i OS-finalen i Sotji.

Det finns även svenskar som kompromisslöst kallar Bäckström fuskare (en del av de argaste har mejlat mig några gånger). Jag litar på att Bäckström följde läkaren Björn Waldebäcks instruktioner och värt att påpeka är att straffet blev en matchs avstängning.

Bäckström under presskonferensen i Sotji.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Bäckström skulle kunna vara arg på läkaren, han skulle kunna vara bitter, arg på sig själv, arg på hela världen.

Det är han inte. Han säger att han lämnat det bakom sig för länge sedan. Och jag tror honom.

Nicklas Bäckström lever i nuet och avslöjar varför han är en ledartyp i NHL:s just nu bästa lag och varför han blir en av Tre Kronors viktigaste spelare i Toronto i höst när han upprepar samma mening med eftertryck:

– Det absolut värsta jag vet är folk som skyller ifrån sig på andra. Jag klarar inte det.

FAKTA

Namn: Nicklas Bäckström.

Född: 23 november 1987.

Yrke: Center i Washington Capitals.

Årslön: 6,7 miljoner dollar.

Moderklubb: Valbo AIF.

Familj: Sambon Lisa och dottern Haley.

Bor: Hus strax utanför Washington.

Meriter: VM-guld. Mest assist genom tiderna för Washington Capitals.

Han ser plötsligt förbannad ut.

– Om du missar en passning så är det många som kan klaga, "varför åkte han inte där"? Eller om ditt lag släpper in mål så kan spelare säga: "men jag hade min gubbe".

Han lägger ner besticken och slår ut med händerna:

– Vadå, "jag hade min gubbe"? Vi är ett lag. Jag köper inte sånt snack. När jag kom till Washington första året såg jag den tendensen i vårt lag. Folk sa: "men jag gjorde mitt jobb".

– Ja, man det gäller att jobba tillsammans och backa upp varandra. Det är så man måste jobba. Och det är så vi gör nu.

Bäckström kan fortfarande säga ifrån på skarpen till lagkompisar. Även till Alexander Ovetjkin.

– Ja, han är den jag skällt mest på i det här laget. Vi har spelat ihop alla år jag varit här, oftast i samma kedja och jag är den som han har skällt mest på. Vi har haft riktiga dueller i båset många gånger, då vi stått där och skällt på varandra.

Ni är arga på riktigt?

– Ja, verkligen.

– Vad brukar det handla om?

– Det börjar ofta med att någon av oss kommit in dåligt i matchen, småsover lite, eller slarvar med något, men då får man höra det - och då vaknar man till. Vi har stor respekt för varandra, vi lyssnar på varandra och går sedan ut och gör det vi ska göra.

Av Ovetjkins över 400 mål i NHL sedan 2007, har Bäckström spelat fram till hälften. Den spektakuläre Ovetjkin får de största rubrikerna, men i skuggan av den största stjärnan har Bäckström hunnit med följande facit.

* Han är med sina över 470 assist den bäste framspelaren i Capitals klubbhistoria.

* När det gäller assist i NHL sedan 2007 har bara Henrik Sedin och Joe Thornton fler än Bäckström. …

* Sedan 1990 har bara tre spelare (Peter Forsberg, Sidney Crosby och Jaromir Jagr) fått ihop fler assist på sina första 600 NHL-matcher än Bäckström.

Nicklas Bäckström är lika viktig för Washington som Alexander Ovetjkin. Det är de här två superstjärnorna som avgör hur det går för Capitals till våren.

Bäckström: "De har betytt jättemycket"

När Washington möter Rangers hemma i Verizon Center sitter både pappa Anders och storbror Kristoffer uppe mitt i natten hemma i Sverige och ser matchen på tv.

När Rangers back Dan Girardi uppvaktar Bäckström med vad som borde innebära utvisning, skakar svensken av sig motståndaren. Bäckström är både för starkt och för smart för Girardi och får iväg en perfekt passning till Ovetjkin.

Storebror Kristoffer ler framför tv:n. Han känner igen det han ser.

Bäckström som barn.
Foto: Privat.

Under hela sin uppväxt spelade Nicklas hockey och landhockey med sin storebror och hans kompisar. Redan där fick han hårdhet, tuffhet och smartness som han har nytta av fortfarande. Nicklas var dessutom en av de minsta i sitt knattelag och sen i utvecklingen, så han kunde aldrig hävda sig fysiskt mot sina motståndare.

– Jag tvingades vara smartare än dem i stället, säger Nicklas.

Smartare än de flesta motståndarna är han fortfarande. Och han är stryktålig. Till stor del tack vare storebror,

– Nicklas hängde alltid med oss. Det var en bra skola för honom. Han fick gå den tuffa vägen, han fick inget gratis. han kunde inte gå hem och grina, då fick han inte vara med nästa gång, säger Kristoffer och medger att han då och då var elak mot lillebror.

Nicklas ler när jag tar upp det:

– Det var bra att jag fick spela med brorsan och hans kompisar och jag fick ofta träna med äldre spelare. En gång fick jag som är född 87 spela match med 83:orna. Och jodå, det gick ganska bra. Jag var tio-elva år. Vi mötte Tierp.

En ung Nicklas Bäckström i Valbo-tröjan.
Foto: Privat.

Men du och brorsan rök ihop ibland?

– Vi tävlade i allt. Och jo...vi fajtades en hel del.

Pucklade ni på varandra?

– Det hände ibland, faktiskt. Då fick jag stryk. Sen låg vi på våra rum och tjurade en stund, innan det blev bra igen.

Bröderna är fortfarande nära vänner. Kristoffer - som själv spelat allsvensk hockey med Hammarby och varit proffs i Tyskland - är ofta på besök i Washington.

Han är stolt över lillebror. Vet hur hårt Nicklas har jobbat. Och hur mycket stryk han har fått.

Att det blev mycket sport för bröderna Bäckström under uppväxten var helt naturligt.

Pappa Anders spelade flera säsonger i högsta serien med Brynäs och mamma Catrin spelade SM-final i handboll.

SAGT OM NICKLAS BÄCKSTRÖM

"Vi har spelat ihop sedan Nicklas kom till Washington. Självklart har vi en bra kemi. Ibland vet han bara var jag är och ibland vet jag bara var han är. Vi känner var vi har varandra. det har fungerat länge och jag hoppas det kommer fungera ännu längre"

Washingtons ryske stjärna Alexander Ovetjkin


"Det finns spelare i ligan som är mer dynamiska och mer underhållande, men det finns ingen spelare ligan som är effektivare än Nicklas Bäckström".

Washingtons coach Barry Trotz


"Du gör ditt jobb, så gör jag mitt jobb".

Donald Brasher till Bäckström efter att Nicklas, som rookie, tackat sin lagkompis för att han tagit hand om en buse i ett motståndarlag som jagat svensken.

När jag frågar Kristoffer var Nicklas envishet kommer ifrån så svarar storebror:

– En kombination av mamma och pappa.

Familjen Bäckström fredagsmys var inte chips framför tv:n, det var spelkvällar, då det tävlades i allt från hockeyspel till sällskapsspel. Alla ville vinna. Ingen ville ge sig.

Även detta formade förstås Nicklas.

– Mamma och pappa har betytt jättemycket för mig. Vi var en otrolig sportfamilj. Som de har ställt upp och skjutsat mig och min bror genom åren, de gjorde otroligt mycket för oss.

– Men det hände att hela familjen rök ihop efter en spelkväll och sedan satt vi där allihop knäpptysta och kollade å tv.


"Under slutspel går det knappt att prata med honom överhuvudtaget, då är han helt inne i sin bubbla"

Mamma var lika grinig som er andra?

– Ja, men när åren gick var hon lite lugnare än pappa i alla fall. Och hon kunde lätta upp stämningen. Det är roligt när man tänker tillbaka på hur vi kunde hålla på.

Att Nicklas hade pappa Anders som tränare i pojklagsåren innebar aldrig några problem.

– Nicklas var så talangfull och pappa ställer samma krav på alla: han är hård, men rättvis, säger Kristoffer.

Jag inser också att pappa Anders låg bakom något som imponerade på mig, då jag var på plats och såg blyga Nicklas som rookie slå tillbaka mot en kaxig spelare i Philadelphia på bortaplan, en hård miljö som knäckt många rookies.

– På isen måste man alltid ta för sig, det går inte att åka och gömma sig, det har jag fått med mig av pappa, säger Nicklas själv.

Bäckström: "Ingen som vet om det"

Anders och Kristoffer pratar aldrig om Stanley Cup med Nicklas. Även om pappa och storebror drömmer om att få se Nicklas bli mästare och nyfiket lyssnar när jag berättar om segerfiranden med svenskar som jag har varit med om.

– Det går bra för Washington nu, men skulle vi börja prata om Stanley Cup, då skulle han bli irriterad, säger Anders.

– Under slutspel går det knappt att prata med honom överhuvudtaget, då är han helt inne i sin bubbla, säger Kristoffer.


"Det är klart att man blir förändrad av att bli pappa. Haley är det absolut bästa som hänt i mitt liv"

Familjen har varit på plats några tuffa slutspelsförluster genom åren, men värst var förstås finaldagen i Sotji.

Hela familjen satt på läktaren när Nicklas inte kom ut till uppvärmningen och kaoset började.

– Jag sprang ner till båset och frågade "Pudding" (Tre Kronors materialförvaltare Anders Weidestål). Han fick egentligen inte säga något, men berättade vad som hänt. Vi blev förstås chockade allihop, berättar Kristoffer.

Anders ser sammanbiten och lite ledsen ut när han säger:

– Det jobbigaste var att vi inte fick träffa Nicklas. Han blev som inlåst och sedan flög alla spelare från Sotji samma kväll. Vi hade bara kontakt per telefon. Men som den där presskonferensen, fan alltså, att vi inte fick finnas i närheten då...

Svarta rubriker om dopning var inte vad någon hade räknat med efter Bäckströms fem getingar i semifinalen mot Finland.

– Men han skötte allt kring det där fantastiskt bra, han visade en fantastisk styrka, sen gjorde han mål i första NHL-matchen efter OS. Han var starkt förut, men blev ännu starkare efter det där, säger Anders.

När Brynäs dåvarande tränare Leif Boork jämförde en 16-årig Nicklas Bäckström med Peter Forsberg, så blev både Anders och Nicklas irriterade och tyckte det var både onödigt och fånigt.

Nicklas Bäckström som 16-åring i Brynäs.
Foto: Jan Düsing

Nu medger båda att det fanns viss grund för jämförelsen, och sedan kommer Nicklas avslöjande.

– Det här vet ingen om, men vid den tiden stod jag i valet och kvalet mellan att spela i Brynäs eller Mora, som hade Pär Djoos som tränare. Men så hade vi ett möte med Leif Boork, som jag inte visste något om egentligen. Han berättade sin syn på mig. Och han sa att jag skulle få chansen att bevisa vad jag kunde. Jag gillade utmaningen.

Bäckström: "Det absolut bästa som hänt mig"

I oktober 2013 föddes Haley Bäckström. Nicklas och hans sambo Lisa blev föräldrar för första gången.

– När Haley föddes blev Nicklas som en ny person. Förr var han nästan bara i hockeybubblan. Nu kan han komma hem två på natten efter en match, men går gärna upp sju med henne, säger Anders.

Jag och Nicklas sitter och pratar barn en stund på Old Ebbit Grill.

– Det är klart att man blir förändrad av att bli pappa. Jag har blivit lugnare. Förr kunde jag vara grinig långt efter matcher, men det går inte när man kommer hem till ett skrattande barn. Haley är det absolut bästa som hänt i mitt liv.

SAGT AV NICKLAS BÄCKSTRÖM

"När jag var liten var jag kortväxt och kom sent in i puberteten. Jag kom inte med i något pojklandslag efter tv-pucken, då kanske många trodde jag inte skulle bli något. Men du behöver inte vara med i något landslag så tidigt, det säger ingenting. Jag tvivlade aldrig på mig själv. Jag fortsatte träna, körde på och körde mitt race..."


"Jag är mognare nu. Jag har samma spelstil som när jag var yngre, men mer erfarenhet, jag vet vad det handlar om nu, hur man ska tackla saker och jag grämer mig inte över saker längre."


"Efter varje säsong rannsakar jag mig själv. Jag tänker alltid vad jag och laget kan göra bättre nästa gång".

Köpt någon hockeyklubba till Haley?

– Hon har en klubba och ett litet mål. Men just nu är hon mest inne på dockor, haha. Och jag är glad att hon är så glad och gör det hon vill göra.

Vi pratar om att vara förälder och jag undrar vilket som var det bästa rådet han fick med sig hemifrån?

– Att de aldrig satte press på mig. Om jag ville prata om det jag gjorde, så fick jag börja. Men när jag var barn sa de aldrig åt mig att göra så eller så.

– Tyvärr är inte alla föräldrar så, säger jag.

– Jag tror tyvärr att många barn får med sig sån press hemifrån att sporten inte blir kul. Jag blir ledsen när jag hör om sånt.

Bäckström: "Det glömmer jag aldrig"

OS har han som sagt lämnat bakom sig.

– Det enda jag kan tänka om det är att det var jävligt synd att jag inte fick spela finalen. Det var ingen rolig resa därifrån. Jag satt ihop med Niklas Kronwall och pratade, jag var både ledsen och arg. Det är det värsta jag varit med om inom sporten.

Det bästa har inte hänt ännu.

Jag vet att han inte vill prata om Stanley Cup, så jag släpper det. Tar i stället upp hans hole-in-one som trettonåring. Jag tror aldrig jag sett Nicklas så uppspelt som när han börjar berätta - och vi har varit bekanta i över tio år.

– Jag älskar golf och har spelat sedan jag var liten. Sommarloven kunde jag och några kompisar vara på golfbanan hela dagarna, innan det var träning på kvällen. Tjusningen? Om du spelar dåligt - då måste du dit igen. Om du spelar bra - då är det så jäkla kul att du måste dit igen.

Bäckström med pappa Anders.
Foto: Gunnar Nordström

Som roligast var det en tidig sommarmorgon på Gävle golfklubb, hål nummer 17.

– Jag och farsan var där. Jag hade solen i ögonen och såg bara att bollen gick rakt mot hålet. Bollen försvann, när vi kom fram var den borta och jag tänkte: "var är bolljäveln". Vi började leta i ruffen bakom green, men så tänkte jag: "kanske ändå" och gick fram och tittade i koppen, där låg bollen. Jag bara hoppade och jublade. Det glömmer jag aldrig.