NHL-stjärnorna petar
duo i powerplay-spelet

Mattias Ekholm får en nyckelroll mot Ryssland direkt.
Foto: Olle Wande / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

MOSKVA. Tre Kronor skakar om i sitt powerplay inför stormötet med Ryssland.

Linus Omark och Magnus Nygren får kliva åt sidan medan NHL-förstärkningarna Mattias Ekholm och André Burakovsky får nyckelroller.

– Vi är på fiendemark och vi ska göra en djävligt bra match, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Tornberg.

Tre Kronor har chansen att undvika en VM-kvartsfinal mot Finland och Kanada, som vunnit alla sina sex matcher i sin grupp.

Men då krävs seger i kväll mot värdnationen Ryssland som har rustat rejält med NHL-stjärnor som Alexander Ovetjkin, Jevgenij Kuznetsov, Artemi Panarin och Pavel Datsiuk.

Tre Kronors stridslista

– Vi är inte här för att dela ut blomsterkvastar. Jag tror att alla känner att finns mer kvar på stridslistan att bocka för när vi kommer in i sådana här matcher. Det kanske är sådant man förväntar sig att det finns från start, men det finns nervositet och spelare som inte varit i den här situationen förut, säger assisterande förbundskaptenen Johan Tornberg.

Tre Kronor har haft ett bra powerplay under turneringen. Nu ska det bli ännu bättre med hjälp av Nashvillebacken Mattias Ekholm, som gör sin första VM-match i kväll efter ankomsten i går morse till Moskva.

Så ser powerplay ut

Ekholm spelar i en enhet med Adam Larsson, Gustav Nyquist, Jimmie Ericsson och Alexander Wennberg.

I den andra ingår Johan Fransson, som är tillbaka efter armbågsskada, Linus Klasen, Johan Sundström, Mikael Backlund och André Burakovsky.

– Det är skickliga spelare. Det vi behöver fortsätta med är skotten, vi behöver få in puckar mot mål. Vi behöver vara starka på andrapuckar. Vi behöver ha styrningar och returtagningar och behöver ha en aggressivitet på mål när vi tar puckarna dit, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Tornberg.

– Små justeringar för att få det ännu bättre än vad det har varit. Vi har bra statistik, ändå gjort bra med mål, men jag tror vi kommer att behöva ännu mer.

För Linus Omark och Magnus Nygren innebär det att de får kliva åt sidan i powerplay.

– Det är en känsla som Pelle (Mårts, förbundskaptenen) har framför allt. När vi satt och diskuterade ville han göra förändringar för att göra det bättre. Vi tycker det finns en styrka i att det finns saker att förbättra. Det här handlar om nationen Sverige. Inte om någon individuell spelare, utan om laget, säger Tornberg.

Ekholm med Fransson

Mattias Ekholm spelar i ett backpar med Johan Fransson.

– Det är jäkligt bra hockeyspelare. Vi har spelat ihop förr och kompletterar varandra bra, säger Fransson som spelade med Ekholm i Minsk 2014 då det blev VM-brons.

Fransson är tillbaka efter en skada.

– Jag har haft strul med en armbåge under turneringen. Det har varit mycket bättre de sista två dagarna och har fått någon penicillinkur. Det har bitit jäkligt bra, säger backen vilket gjorde att han inte spelade mot Schweiz. Backparen kan förändras under matchens gång.

Tre Kronor spelar med sju backar och 13 forwards. Jacob Markström står i mål.