Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gör ont när man hör och läser om sådant”

Hockeyförbundet: "Beslutet har vuxit fram"
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tommy Boustedt.
Foto: SVEN LINDWALL
Anders Feltenmark tillsammans med förre förbundskaptenen Pär Mårts.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tommy Boustedt slutar som generalsekreterare efter turbulensen kring det svenska ishockeyförbundet.

I en stor intervju med SportExpressen berättar förbundets ordförande Anders Larsson om vägen fram till beslutet och ger sin syn på alla mörka rubriker som skrivits de senaste månaderna.

– När man hör sånt och läser rubriker så känns det inte bra så klart. Det gör ont och känns inte bra, säger han.

Det blåser friskt utanför och inne i ishockeyförbundets huvudkontor i Stockholm när SportExpressen möter ordförande Anders Larsson för pressträffen angående Tommy Boustedts avgång från sin tjänst som generalsekretare. 

Efter månader av mörka rubriker om allvarliga händelser i och kring svensk ishockeys största varumärke möter Larsson i dag media för att ge sin och förbundets syn på framför allt Tommy Boustedts besked om att han lämnar sin tjänst. 

– Det här är ett beslut som vuxit fram tillsammans med styrelsen, mig som ordförande och inte minst Tommy. Det har varit många negativa rubriker senaste åren och det här har vuxit fram. Den bästa vägen framåt för förbundet och Tommy är det här.

Var hela styrelsen eniga om att det här var bästa sättet att göra?

– Ja, i och med att vi var i det läget att Tommy såg den här vägen som den väg vi ska gå. Vi är en enig förbundsstyrelse som står bakom den här lösningen.

När slutar Tommy? 

– Vi har inte satt något exakt datum och skälet är den osäkerhet som råder kring Coronapandemin. Just nu är förbundets verksamhet mer eller mindre inställt till första september, men vi har sagt att han slutar till hösten.

Han har ju haft en av de högsta lönerna på förbundet. Kommer han få ett avgångsvederlag nu?

– Tommy slutar som sin tjänst till hösten och är sen tillgänglig för sin efterträdare. Som en del av den här överenskommelsen finns en ersättning kopplat till hans anställningsavtal. Men i förbundet kommenterar vi aldrig externt vad våra medarbetare tjänar. Men det känns bra för båda parter.

”Det gör ont och känns inte bra”

Känns det som ett misslyckande att vi står här och du måste berätta om en sån här åtgärd?

– Det här baseras på vad vi kommit fram till, det har vuxit fram ganska naturligt men det är inte roligt att stå här och känna till de rubriker som funnits. Det är saker vi måste rätta till och ta med oss in i framtiden. 

Anställda hos er har hört av sig till oss på Expressen och pratat med andra medier om en tystnadskultur och ett machostyre, men samtidigt varit för rädda med att stå med namn utåt. Hur är det att höra det? 

– Det här är ju inte uppgifter jag själv hört från medarbetare men när man hör sånt och läser rubriker så känns det inte bra så klart. Det gör ont och känns inte bra. 

Är det inte skakande att de vågar prata med oss men inte med er?

– Naturligtvis är det en fråga jag själv ställt mig. Vi hade ett möte i morse där Tommy meddelade att han lämnar, en fråga jag tar med mig är varför jag måste läsa om sånt här i tidningen och varför de inte kommer till mig. 

Vilken av alla negativa händelser har tagit hårdast på dig?

– Det är en summa av många olika saker. Men det här med Damkronorna i höstas tog hårt och jämställdhetsfrågor brinner jag mycket själv för, men jag är glad att vi gemensamt hittade en väg ut ur det.

”Jag kommer i vanliga fall inte personalärenden”

En annan fråga som diskuterats mycket är Anders Feltenmark, förra veckan kom ett uppror från 34 tunga personer inom hockeyn som ställde frågan ”varför”, en fråga som framför allt riktades till Tommy Boustedt och Anders Larsson.

Kommer ni berätta varför?

– Det är ett personalärende och jag kommenterar i vanliga fall inte personalärenden men det finns vissa saker jag verkligen vill slå fast. Det ena är att det inte handlar om något med en polisanmälan att göra, och det andra är att det här ärendet har förhandlats med Unionen centralt och vi har hittat en överenskommelse med den anställda och arbetsgivaren. Det har gått korrekt till, säger Larsson.

De vill se alla kort på borden. Kommer de få se alla kort?

– Ja, det här är ju så gott som alla kort på bordet att jag klargör saker från förhandlingen. En del i överenskommelser brukar vara att man inte externt eller till någon annan berättar mer om omständigheterna och därför kan förbundet inte gå in i det mer i detalj.

Är du oroad över vad som kommer komma fram i den polisanmälan som finns mot förbundet?

– Det är klart. Det pågår en polisutredning med koppling till förbundet och det känns allvarligt. 

– Vi välkomnar så klart som förbund att man anmäler om man uppmärksammat ett brott och vi kommer följa utredningen.