Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Min mamma dog i går eftermiddag”

Garpenlöv om livet med sjukdomen i familjen • Se tidigare intervjun
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Johan Garpenlövs föräldrar, Kjell och Eva.Foto: Privat.

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv saknades på Tre Kronors första träning inför Beijer Hockey Games.

Anledningen var att hans mamma Eva gått bort i sviterna av Alzheimers.

På onsdagen var Garpenlöv tillbaka med landslaget igen.

– Det känns bra att vara tillbaka och nu vill jag vinna tre matcher för henne, säger Johan Garpenlöv.

Det har varit en tuff vecka för Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv och hans familj.

Efter en lång tids sjukdom har hans mamma Eva gått bort och vid första träningen inför Beijer Hockey Games var Johan hemma med sina närmaste.

På onsdagen var han tillbaka på isen igen. Han kom ut sist av alla, i sin blåa landslagsoverall, barhuvad och med en taktiktavla i ena handen. Målvaktstränaren Stefan Ladhe åkte direkt fram till Johan, de pratade en stund och när tränigen började syntes ändå ett glatt leende hos Johan. 

Han tyckte det var skönt att tillbaka i vardagen?

– Ja, det var det. Lite så kändes det. Att träffa grabbarna i omklädningsrummet och tänka på något annat. Det var mitt beslut att komma tillbaka i dag. Jag fick ta den tid jag behövde, berättade han efter träningen.

”Det var ett bra avslut, lugnt och fint”

Det var med sammanbiten röst och tårar i ögonen som Garpenlöv berättade om dagen före.

– Min mamma dog i går eftermiddag. Hon har haft Alzheimers och har varit dålig en tid. Vi var alla där. Det var ett bra avslut, det var lugnt och fint. 

När han fick frågor om sin mamma sa han att han vill vinna veckans matcher för henne.

– Det är svårt nu naturligtvis. Men samtidigt, som jag sa, vi fick ett bra avslut.  Mitt liv är hockey och jag vet att hon skulle vilja att går vidare och är här. I dag passade det bra att komma tillbaka.

Sedan några år tillbaka är Johan Garpenlöv ambassadör för Alzheimerfonden.

Garpenlöv: ”Fruktansvärt tufft för henne”

I en intervju med SportExpressen i höstas berättade han om sitt engagemang och sin mammas sjukdom. Sista åren bodde Eva Garpenlöv på ett demensboende.

– Ibland när jag kommer hem därifrån kommer tårarna. Det är ett så ovärdigt slut på livet, sa Johan Garpenlöv då.

Eva Garpenlöv var bara 66 år när hennes omgivning började förstå att något var fel.

– Hon tyckte alltid om att samla familjen, att laga middag åt alla, hon gillade att laga mat. Men sedan blev det mindre och mindre av det där. Det blev mer färdiglagat, hon ville inte träffa folk, hon ville inte längre åka ut med pappa i båten. Hon började stänga in sig mer och mer, berättade Johan Garpenlöv i intervjun förra året.

Eva själv förstod vad som var på väg att hända.

– Det är nästan det jobbigaste med det här. Mamma var sjuksyrra, hon jobbade i många år i demenssjukvården. Alzheimers är en dödsdom. Det var fruktansvärt tufft för henne när hon visste vad som höll på att hända. Det är värsta tiden under sjukdomen, du vet att du är drabbad och att det bara är en tidsfråga innan du sitter som ett paket i en rullstol och inte kan ta hand om dig själv, berättade Johan i intervjun.  

Drygt 160 000 svenskar har någon form av demenssjukdom, närmare 70 procent av dem har Alzheimers. Varje år drabbas 25 000 svenskar av sjukdomen och ungefär lika många med demenssjukdomar avlider årligen.

Det var Johan Garpenlöv själv som ringde till Alzheimerfonden, som jobbar med information om sjukdomen och samlar in pengar till forskning. Han erbjöd att hjälpa och att bli ambassadör.

– Jag har den plattform jag har. Jag vill hjälpa! Det är så många som går igenom detta precis som min familj. Det här är väldigt vanligt. Demenssjukdomar är vår stora folksjukdom och det finns inget botemedel. Vi måste få in mer pengar till forskning, säger han.

TV: Förbundskaptenen om skandalerna i NHL

Garpenlöv om tränarna som sparkades efter attackerna