Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonsmällen efter guldet: ”Besvikna”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Tre Kronors andra raka VM-guld gav glädjeyra till svenska folket.

Men den ekonomiska baksmällan för förbundet efter VM är kraftig – sju miljoner kronor back.

”Det är häpnadsväckande”, skriver Idrottens Affärer. 

– Vi är så klart besvikna, säger förbundets ordförande Anders Larsson.

Tre Kronor gjorde det på nytt.

Två raka VM-finaler, två raka straffläggningar – och två raka guld.

Hjältarna tackades av och firades i Kungsträdgården under pompa och ståt när svenska folket hyllade sina hjältar.

Men den ekonomiska baksidan för förbundet är stor.

”Det är häpnadsväckande, ett mästerskap som har över en halv miljon besökare och når miljontals TV-tittare bör rimligen innebära plus i kassan för segrande nation”, skriver Idrottens Affärer.  

Miljonsmällen för hockeyförbundet: "Det är ett orimligt avtal"

Internationella hockeyförbundet tillämpar en fördelningsmodell vad gäller sponsorer och tv-rättigheter. En modell som inte talar till Sveriges fördel.

– Det är ett orimligt avtal, med en orimlig fördelningsmodell. Vi arbetar för en förändring, över tid måste det ske, säger Anders Larsson, ordförande i svenska ishockeyförbundet till Idrottens Affärer.

 

LÄS MER: Jakten på René Fasel – pampen som styr hockeyvärlden 

 

Internationella ishockeyförbundets guldbonus till Tre Kronor landade på 8,6 miljoner svenska kronor. Men den totala kostnaden för hela resan fram till guldet, inklusive hotell, läger, resor och försäkringar, uppgick till tolv miljoner kronor. Tillkommer gör dessutom spelarnas bonusar från förbundet på ett par miljoner.

– Vi är så klart besvikna, men så ser IIHF:s fördelningsmodell ut. Som enskild nation kan Sverige inte agera. Frågan har dock väckts och vid vår senaste kongress i Köpenhamn togs beslut om att ”se över” frågan, säger Anders Larsson.

– Kortsiktigt är VM-guld ingen bra affär. På sikt ser det annorlunda ut. Vår förhandlingssits gentemot våra samarbetspartner stärks av framgångar, intresset för vår sport ökar och nyrekrytering underlättas.

 Summa summarum landade notan för VM-guldet på sju miljoner kronor, skriver sajten.