Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån
 Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Målvakten ska knäcka Ryssland: Känns bra

Publicerad

MALMÖ. Det är dags för Luleås målvakt Johan Gustafsson, 20, att göra entré i Tre Kronor i Oddset Hockey Games.

Han berättar om toppformen, om Luleås svacka efter European Trophy-guldet och jakten det där andra guldet i SM-slutspelet.

– Guld... Klart man siktar på guld, säger Gustafsson till SportExpressen.se.

Det blir Luleås målvakt Johan Gustafsson som står i mål mot Ryssland på lördagen. Han debuterade i Tre Kronor redan som 19-åring.

Gustafsson gör sin andra säsong i elitserien och hur det går berättar han bäst själv.

– Jag tycker att det känns riktigt bra. Det började helt okej och sedan har det gått bättre och bättre. Det har känts riktigt bra på slutet och jag har spelat en del matcher i rad, säger Gustafsson som ska vakta Tre Kronors mål mot Ryssland på lördagen.

– Det känns som jag har utvecklats mycket och blivit en mycket stabilare målvakt än vad jag var förra året. Det känns som jag har tagit ytterligare ett steg till i år.

Höjt sin procent

Johan Gustafsson hade en räddningsprocent på 92,96 och blev fyra med det bland elitseriemålvakterna i fjol.

I år har han höjt räddningsprocenten till 93,36, men ligger femma eftersom konkurrensen i toppen av elitserien har tätnat.

Gustafsson eller "JG" som han kallas känner sig redo för den högre nivån.

– Ja, det har känts bra i de flesta matcher jag fått lira. Jag har kommit upp i samma nivå varje kväll. Det är väl det som har varit den stora utmaningen inför den här säsongen, att hitta den där nivån och höja den så högt som möjligt och spela på den kväll efter kväll, säger han.

Åker till USA

Nästa säsong åker Köpingssonen över till USA och Minnesota för att försöka ta en plats i NHL-laget som han är utlånad i från.

Hans Luleå ledde elitserien före jul, men efter segern i European Trophy i Bratislava kom en svacka.

– Vi hade väl någon dipp där. Så blir det ju för alla lag under säsongen, att det går lite upp och ner. Men som du säger, vi fick en liten dipp men jag tycker att vi har tagit oss ur den på slutet och spelat bra, säger Gustafsson.

Luleå överraskade Hockeysverige före deadline för övergångar genom att göra sig av med backen Robin Jacobsson till Brynäs och centern Kim Hirschovits till KHL-laget Dynamo Minsk, utan att ha gjort klart med några ersättare.

– Vad jag tänkte? Det är upp till tränarna och sportchefen. Det är inte så mycket jag kan göra, men det är två skickliga spelare. Nu blev det som det blev. Det är inget som jag har lagt någon större energi på. Vi har ett riktigt bra lag som det är nu och jag tycker att det är slagkraftigt.

"Klart man siktar på guld"

Tycker du att ni har bättre chanser i årets SM-slutspel jämfört med i fjol?

– Svårt att svara på. Vi hade ett väldigt bra lag förra året och vann serien, sedan gick vi på pumpen mot AIK. Det är klart att vi siktar på att göra något bättre i år.

Guld?

– Guld... Klart man siktar på guld. Det gör alla lag som går till slutspel, men nu är det nio matcher kvar innan slutspelet börjar. Och så veckan här. Det är långt kvar innan man är där och det gäller att komma ihop som lag, säger Johan Gustafsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag