Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxproblemen: ”Jag har inte en chans då”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Robin Lehner, Erik Karlsson, Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson, Nicklas Bäckström, Elias Pettersson, Mika Zibanejad, Gabriel Landeskog, Filip Forsberg, William Nylander...

Beskedet att NHL släpper spelarna till OS i Kina 2022 ger Sverige ett drömlag, vilket också Tre Kronors förbundskapten, Johan Garpenlöv, är medveten om.

– Vi ska kunna vara med och slåss om guldet, helt klart. Det blir en tuff uppgift att ta ut laget, då vi har så många bra spelare, säger han.

Den nya generationen av svenska stjärnor har etablerat sig i NHL.

Ta bara målvaktssidan med Robin Lehner, Jacob Markström och Linus Ullmark – om nu Henrik Lundqvist inte är kvar på scenen vintern 2022.

Och backsidan. Det finns ett tiotal etablerade svenska backstjärnor i NHL just nu och ytterligare ett antal unga försvarare på väg att göra sig ett namn i ligan – Rasmus Andersson (Calgary), Rasmus Sandin (Toronto), Robert Hägg (Philadelphia), Erik Brännström (Ottawa), för att nämna några.

Mattias Ekholm: ”Där har jag min chans”

När SportExpressen talade med Mattias Ekholm i veckan och OS kom på tal, svarade han spontant:

– Tar de ut de sex bästa offensiva backarna har jag inte en chans. Men man brukar ju söka en mix av olika spelartyper, så där har jag min chans. Det är långt till OS, men visst vill jag vara med. OS är en stor turnering och ett jättebra skyltfönster. Jag ska göra allt för att få vara med bland de åtta backar man tar ut och jag säger det med den ödmjukaste respekten.

Sedan har vi den viktiga centersidan.

Där kommer Tre Kronor att ha det väl förspänt med fem tunga namn – Nicklas Bäckström, Elias Pettersson, Mika Zibanejad, Mikael Backlund och William Karlsson.

Den sistnämnde kan också spela på en kant, så Johan Garpenlöv kan åka till Kina med en bred och helt igenom stark uppsättning av centrar.

Vi ska inte heller glömma Carl Söderberg.

– Vi har bra djup på många positioner, inte minst centersidan. Vi vet ju alla vad ”Bäckis” kan och nu har Mika och Elias vuxit ut till jättespännande namn i NHL, säger Tre Kronors förbundskapten.

Europaspelarna kommer inte glömmas bort

Kring de här spelfördelarna ska Garpenlöv bygga tre bra offensiva kedjor och en checking line.

Sedan finns förstås svenska spelare som kan bli aktuella ute i Europa och hemma i SHL.

– Ja, vi ska inte glömma de spelarna. Vi har bra målvakter och även andra spelare av hög klass i Europa, säger Garpenlöv.

Han är medveten om att det väntar ett antal sömnlösa nätter inför OS-turneringen 2022. Laguttagningen blir en rysare i sig.

VM, som skulle ha gått i Schweiz, blev inställt i år. Det tog ett tag för förbundskapten Johan Garpenlöv att komma över det.

Carlson Hockey Games i augusti

Han och hans två assisterande coacher Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom hade tillbringat veckor i Nordamerika under säsongen för att scouta spelare inför VM.

– De första veckorna var jobbigast sedan beskedet kom om att VM var inställt. Vi hade alla i ledningen gått och längtat och sett fram emot turneringen. Men när man lyfter blicken och ser vad som händer i världen blir man ödmjuk. Folk dör, folk förlorar sina jobb, så man måste ställa en inställd hockeyturnering i relation till allt detta.

Garpenlöv har mer akuta laguttagningar att fundera över.

Som det ser ut just nu kommer Carlson Hockey Games, som ingår i European Hockey Tour, att arrangeras i Tjeckien i slutet av augusti.

– Vi planerar för det och om turneringen blir av samlas vi den 24 augusti och åker till Brno i Tjeckien. Planen är att lagen ska leva isolerade där och genomföra turneringen. Vi kommer att presentera truppen en vecka före samlingen, säger Johan Garpenlöv.

Sverige möter Tjeckien, Ryssland och Finland i Carlson Hockey Games.