Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linus Omark: "Såga oss eller var med oss"

Linus Omark
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

ST PETERSBURG. Ett NHL-fyllt Kanada är storfavoriter mot Tre Kronor i VM-kvartsfinalen.

Det har gått knackigt för Sverige, men Linus Omark hoppas på storpublik framför tv-apparaterna i kväll.

– Såga oss framför tv:n eller var med oss. Det spelar ingen roll. Vi ska vinna det här! hälsar Omark.

Tre Kronor hade på torsdagsförmiddagen sitt enda träningspass på is i Sankt Petersburg inför kvällens VM-kvartsfinal mot Kanada. Gårdagens träning blev inställd sedan hockeyutrustningen inte anlänt i tid från Moskva.

– Jag är exalterad. I kväll blir det full fart. Jag hoppas verkligen vi tar dem, säger den svenska KHL-stjärnan Linus Omark.

Gnäll mot Tre Kronor

Han är medveten om att det har gnällts och klagats på Tre Kronors spel under turneringen. Och Omark, som har stått för sex assist på sju VM-matcher, har till viss del förståelse för det.

– Jamenvisst, vi blev trea i gruppen och vi hade högre målsättning än det. Samtidigt är det nu det gäller och vi ska vara som bäst. Hade vi vunnit alla matcher och förlorat den här så har det varit tvärtom.

För förbundskapten Pär Mårts kan det vara sista matchen på jobbet om det blir förlust mot Kanada. Omark och Mårts har inte alltid dragit jämnt, men det är glömt nu.

Det är bara att vinna mot Kanada som gäller.

Spelar för Sverige

– Jag tänker inte på Pelle Mårts. Jag tänker på det lag vi har här. Vi ska gå ihop och vinna den här tillsammans för Sverige, inte för Pelle Mårts personligen, utan för oss själva.

Medan Linus Omark har petats från powerplay har Linus Klasen behållit sin plats, men har blivit flyttad från höger till vänster sida. Klasen spelar i numerära överlägen ihop med Johan Fransson, Johan Sundström, Mikael Backlund och André Burakovsky.

– Det är fem bra spelare och jag spelar på den andra sidan. Det är inga konstigheter utan vi måste få ihop bitarna. Nu börjar det roliga, det är vinna eller försvinna och vi vet vad som gäller.

Backlund viktig i powerplay

Calgarys Mikael Backlund ska skymma Kanadas målvakt är tanken.

– Han står där framme och sedan måste det komma skott från alla tre sidor. Det är givetvis en nyckel, säger Klasen.

Tre Kronor blev utspelat av Ryssland, förlust 4-1, i den sista gruppspelsmatchen och första halvan av matchen var tung. Mycket måste bli bättre.

– Det är allting egentligen. Allting som har med hockey att göra måste bli bättre, menar Klasen.

Den assisterande förbundskaptenen Johan Tornberg förklarar att läget i laget är som det ska vara.

– Jag tycker att laget är sammanbitet och vi är klara för uppgiften. Vi ska göra vår bästa match. Det är vi överens om, säger Tornberg.