Foto: ROBERT HRADIL/ICON SPORTSWIREFoto: ROBERT HRADIL/ICON SPORTSWIRE
 Foto: ROBERT HRADIL/ICON SPORTSWIRE
Foto: HUEBNER/BLATTERSPIELFoto: HUEBNER/BLATTERSPIEL
 Foto: HUEBNER/BLATTERSPIEL

"Längre och längre från Foppa-figuren"

Publicerad

Uppladdningen är i gång inför supersemin mellan Tre Kronor och Finland. 

I Finland har man pekat ut NHL-stjärnan Gabriel Landeskog som en potentiell svag länk i det svenska lagbygget. 

– Varje säsong kommer han längre och längre i från att bli den där Peter Forsberg-figuren som han var på väg att bli, säger Rantanen. 

På lördag 19.15 väntar ett klassiskt rivalmöte i hockeysammanhang. Tre Kronor ställs mot Finland i en nordisk batalj som ska avgöra vilket lag som får spela VM-final på söndag.

Efter gårdagens kvartsfinalseger mot Schweiz var de svenska spelarna självförsäkra inför matchen mot finnarna. 

– Det är nog egentligen större för dem att få möta Sverige. Det är mycket "Ruotsi Ruotsi" och sånt där. Det ska bli skitkul att möta Finland i semifinalen, sa John Klingberg.

"En stort svart sten"

Man är dock inte mindre kaxiga i Finland. Tidningen Iltalehtis krönikör Solmu Salminen menar att det finska spelet har utvecklats under turneringens gång. Efter den absoluta bottenpunkten, 1-5-förlusten mot Frankrike, gick laget vidare och slog guldkandidaten USA med 2-0 i sin kvartsfinal. 

Nu har ett ok försvunnit från de finska ryggarna, menar Salminen.

"Det finns en obegränsad potential för oss i semifinalerna. En stort svart sten har fallit bort från spelarnas hjärtan, katastrofen har undvikits. Pressen på förbundskaptenen har släppt. Hans lagval har visat sig vara riktiga", skriver Salminen.

"Ska förnedra och skratta"

Salminen tror att Tre Kronor kan komma att bli lidande av sitt stora favoritskap.

"Vi har storyn klar – det finska folket kommer att skratta när lejonen förnedrar Tre Kronor", skriver Salminen. 

"Finland kommer att bli nya världsmästare om vi kan hålla samma höga tempo som vi hade i torsdags mot USA."

Pekar ut Landeskog

Vesa Rantanen är sportchef på tidningen Ilta-Sanomat. Han kan Sveriges lag väl och har både favoriter och spelare han är mindre förtjust i.

– Joel Lundqvist är mest underskattad. Han är så pålitlig och en lagspelare fullt ut, han hade lätt tagit en plats i Finlands lag. Victor Rask är också väldigt viktig, och får inte tillräckligt med uppmärksamhet för att han spelar i ett mindre lag. Men jag älskar Joel mest, säger Rantanen.

Däremot har han inte blivit lika imponerad av Colorado Avalanche-stjärnan Gabriel Landeskog. 

– Han har inte levt upp till förväntningarna. Men han spelar i ett värdelöst lag, så det måste ha sabbat hans "mojo". Varje säsong kommer han längre och längre i från att bli den där Peter Forsberg-figuren som han var på väg att bli, säger Rantanen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag