Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslagsikonen Jonas Bergqvist sågar Tre Kronor efter fiaskot

Jonas Bergqvist.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

RIGA/STOCKHOLM. Tre Kronor förlorade kvartsfinalen mot Lettland.

Efteråt riktar Tre Kronor-ikonen Jonas Bergqvist, 60, skarp kritik mot laget.

– Nu är måttet rågat, nu har vi missat för många gånger – skärp er, säger han.

– Det får stå för honom, svarar Tre Kronors assisterande general manager Josef Boumedienne. 

Sverige stod för ett praktfiasko när man rök ut ur kvartsfinalen med 3–1 inför en fanatisk hemmapublik i Riga mot Lettland.

Tre Kronor har nu inte tagit sig förbi en VM-kvartsfinal sedan guldåret 2018. 

En som är starkt kritisk till den blågula insatsen är Tre Kronor-legendaren Jonas Bergqvist, 60, som bland annat har ett OS-guld, tre VM-guld och 286 landskamper (näst flest för Tre Kronor) på meritlistan. 

På torsdagskvällen rasade han över den svenska förlusten på Twitter. 

Tre Kronor spelar 7 matcher i grundserien. Ingen spelare jublar när de gör mål. Speglar för mig vilken passion de har för hockey. I kvarten möter de ett lag som lever på passion. Resultatet givet för mig. Just nu känner jag jävla skitungar. Ni tog inte chansen när ni fick den”, skriver han. 

När Expressen ringer upp Bergqvist utvecklar han sin tunga kritik. Han är mycket besviken över den svenska insatsen i VM. Han ifrågasätter och spelarnas inställning. 

– Någonstans har det tagit stopp för Tre Kronor nu – jag ser inte passionen hos spelarna i dag. Jag skiter fullständigt i om det är Danmark, Ungern eller Frankrike vi möter. Passionen och glädjen måste finnas där. Om inte spelarna bryr sig, varför ska vi bredvid bry oss?

Jonas Bergqvist: ”Ni fick chansen men tog den inte”

Han menar vidare att dagens spelare i Tre Kronor tar för lätt på uppgiften att representera Tre Kronor i VM. 

– Spelarna åker dit och tror att det är så jäkla lätt att möta och vinna mot mindre hockeynationer, och så möter man ett lag i Lettland som visar fullständig passion inför en fullsatt arena – då klarar man inte av det.

Han fortsätter: 

– Jävla skitungar kan jag känna då. Ni fick er chans men tog den inte. Tyck inte synd om er själva utan lär er av misstaget tills nästa gång. Nu är måttet rågat, nu har vi missat för många gånger, skärp er. 

Svaret: ”Får stå för honom”

Tre Kronors assisterande general manager Josef Boumedienne svarar på Bergqvists kritik. 

– Det är otroligt lätt att sparka på de som ligger. Det får stå för honom. Jag tycker att killarna har slitit och köpt in på det tränarna velat göra. Att vi förlorar en kvartsfinal, det är brutalt, men vill han sparka nedåt – fine.

Jonas Bergqvist är den spelare med näst flest landskamper för Tre Kronor och han är förknippad med det svenska landslaget. Är du förvånad att han uttrycker sig så?

– Det vill jag inte uttala mig om. Jag känner inte Jonas och jag har ingen åsikt om det. Jag respekterade honom som en väldigt bra hockeyspelare och han var en stor idol när jag var liten grabb och tittade på landslaget.

Är du besviken att han skriver det?

– Jag har ingen åsikt om det, alla får uttrycka sina känslor. Vi är alla besvikna en sån här dag.Svenska besvikelsen: ”Det är underkänt – Vi ville gå hela vägen” 

Svenska besvikelsen: "Det är underkänt – Vi ville gå hela vägen"